Posljednje dvije epizode serije Ri gastro evenata očekuju
nas od 7. pa sve do 21. prosinca u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice. A
zvijezde su, kao i svake godine, bakalar kojem pripada prvi tjedan i kraljica
čokolada u drugom tjednu Ri gastra.
Ove dvije fine priče ponovno će se udružiti na samom
početku u zajedničku Gourmet priču, 7. prosinca s početkom u 11 sati na Korzu,
i tako na jednom mjestu okupiti dio ugostitelja-partnera, koji će u humanitarne
svrhe građanima nuditi slasne zalogaje. Sav prihod od zalogaja koji će se
prodavati po 10,00 kn namijenjen je Socijalnoj samoposluzi. Nakon toga, pravac
u restorane i konobe, isprobati bezbrojne interpretacije ove dvije blagdanske
namirnice.
Bakalar (lat. Gadus
morhua) je jedna od zasigurno najpoznatijih riba, koja je osvojila nepca širom
svijeta jedinstvenim okusom i zanimljivom poviješću. U Hrvatskoj se najviše
udomaćio sušeni bakalar, kao simbol posta za božićne i uskrsne blagdane,
uglavnom pripreman na dva načina: na bijelo kao namaz – in bianco, ili na
crveno kao varivo s krumpirom – na mornarski. Bakalar spada u bijelu ribu,
blaga okusa i izvrsna nutritivna profila, a zbog koncentriranja hranjivih
sastojaka tijekom sušenja jedan kilogram sušenog bakalara ima istu energetsku
vrijednost kao pet kilograma svježe ribe. Nema aditiva niti konzervansa i lako
se probavlja, što ga čini zdravom i kompletnom namirnicom, a uz to u tijelu
potiče sintezu serotonina – hormona zaslužnog za bolje raspoloženje, posebno
dobrodošlog tijekom zimskih dana.
A, namirnica koja potiče osjećaj ugode već pri samoj
pomisli na nju je, naravno, čokolada. Naime, nakon konzumiranja čokolade u
našem se organizmu oslobađaju endorfini, takozvani hormoni sreće. A jedna
kockica čokolade navodno sadrži jednaku količinu antioksidansa kao i čaša
crvenog vina. Pri tome se misli na kvalitetnu tamnu čokoladu, s visokim udjelom
kakaove mase (više od 70%). Zahvaljujući svojoj pomorskoj i trgovačkoj
povijesti, Rijeka ima poveznicu sa čokoladom puno posebniju od samog uživanja u
njoj. Naime, još davne 1896. godine otvorena je velika Riječka tvornica kakaa i
čokolade, prva na području ovog dijela Europe, koja je proizvodila razne
čokoladne poslastice, sve do pred kraj Drugog svjetskog rata, kada je
zatvorena.
U Ri gastro – Tjednu bakalara i Tjednu čokolade sudjeluju:
Konoba Blato, À la carte Restaurant
Kamov, Konoba Nebuloza, Konoba Ribica, Restoran Dina, Konoba Na kantunu,
Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran hotela Continental, Restoran Porto
Grillo, Restoran Botel Marina, Konoba Fiume, Bistro Conca D’Oro, Bistro
pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro restoran Kostrenka, Restoran Gardens,
Restoran Mladenka, Restoran Molo longo, Bistro La Rose, novootvorena Primorska
konoba te Cacao Coffee & Sweets Bar.
Popis ugostitelja, njihove kontakte i menije koje nude
tijekom ova dva tjedna moguće naći na stranici http://rigastro.visitrijeka.hr/.
Odaberite svoje omiljeno mjesto (ili njih više) gdje ćete
uživati u lignjama i – u slast!