Poznati i mnogima omiljeni restoran Rivica u Njivicama ove godine slavi veliki devedeseti rođendan! Davne 1934. krenula je divna obiteljska priča koja i danas privlači brojne posjetitelje koji uživaju u jelovniku s mediteranskim specijalitetima i štihom Cucine Venete i Austro – Ugarske monarhije.
Dražen Lesica, voditelj Rivice, preuzeo je posao svojih predaka i s veseljem se prisjeća priča iz davne 1934. kada su nona Mare i nono Ivo odlučili otvoriti pansion i gostima pružiti Kvarner i otok Krk na tanjuru. Još je mnoge zanimljivosti podijelio s nama u razgovoru.
Koliko ste vremena provodili u restoranu kao malo dijete? Jeste li oduvijek htjeli nastaviti s poslom Vaše pranone, a kasnije mame i tate?
Mislim da je bio prirodni slijed da nastavim s poslom kojim se bavi moja obitelj, mogu reći da sam dijete restorana jer sam stvarno puno vremena provodio sa roditeljima u restoranu.
Kako je izgledao Vaš put do voditelja restorana Rivica?
Nakon školovanja odmah sam počeo raditi. Nastavio sam s usavršavanjem struke u Zagrebu, Austriji i Italiji te donesao nove ideje i imao veliku podršku od roditelja u provođenju istih te sam nekako spontano preuzimao sve veću odgovornost.
Točno se sjećam trenutka kada mi je tata po prvi puta dao zadatak da pripremim plaće za djelatnike. Mogu reći da od tog trenutka vodim restoran iako je tata bio formalni vlasnik.
Je li Vam pranona pričala o počecima restorana? Ispričajte nam neku smiješnu anegdotu.
Normalno da se u obitelji stalno prepričavaju razne anegdote kojima smo svjedočili. Kako su nekada gosti noćili kod nas, imamo knjigu gostiju koja priča razne priče. Dotični gospodin u pratnji supruge uvijek je noćio u sobi broj 3. Također isti dotični gospodin u pratnji prijateljice noćio je u sobi broj 6.
Moja osobna anegdota je iz vremena naukovanja kad sam svečanu haljinu morao kemijski očistiti kao posljedicu otvaranja pjenušca koji je pošao u krivo. Kako od neugodnosti iste večeri nisam želio izaći u salu, dobio sam kaznu da ja moram sanirati haljinu.
Koliko se mijenjala ponuda restorana svih ovih godina? Kako biste opisali Vašu gastronomsku viziju?
Ponuda restorana se tijekom vremena jako mijenjala. U početcima su to bila jela koja je nona Mare kao domaćica pripremala. Školovanjem najprije djeda, a potom mojih roditelja uvrstili smo u ponudu puno stvari koje smo naučili.
Razvoj turizma te upoznavanje drugih kultura utjecao je na našu ponudu, a razvoj kuharske tehnologije također je utjecao na ponudu.
Naša ponuda sigurno se temelji na tradiciji. Danas posebnu pažnju posvećujemo lokalnim namjernicama iz mora i kopna te preciznošću pripreme sve prezentiramo na moderan način. Mogu reći da smo spoj tradicije i modernog kuharstva s naglaskom na lokalno.
Imate li Vi omiljeno jelo s jelovnika i koje posebno volite nuditi gostima?
Meni ovo nije samo posao već stil života i imam sreću da veliko zadovoljstvo pronalazim u poslu jer imam priliku kušati odlična jela i vina.
Mislim da svatko tko kreira ponudu određenog restorana daje u tim jelima dio sebe i svojih afiniteta. Shodno tome svakako imam svoje favorite u našoj ponudi, morske strasti , domaće tjestenine, špagetatu s kvarnerskim škampima…
Ove je godine restoran Rivica proslavio 90.rođendan. Kako ste proslavili?
Tijekom cijelog proljeća ove godine obilježavamo naš jubilej. Pripremili smo ćakule iz tridesetih, šezdesetih.
Ćakule su večeri gdje smo pripremali jela po receptima iz tridesetih godina prošlog stoljeća, odnosno šezdesetih. Tako smo se ćakulom vratili u to vrijeme. Slijede nam ćakule iz osamdesetih kao i 90-ta rođendanska proslava.
Kako izgledaju ljeta u restoranu Rivica, imate li više domaćih ili stranih gostiju, vraćaju li Vam se gosti često natrag?
U ljeti se prepliće više kultura, jezika, navika. Trudimo se našim gostima ispričati našu priču kroz tanjur i čašu. Mogu reći da imamo veliki broj stalnih gostiju, to je jedna velika gastro obitelj.
Koji su planovi za Rivicu u ljetnoj sezoni? Uvodite li novosti u jelovnik ili se držite provjerenih, svima dragih jela?
Obljetnica će nam se provlačiti kroz cijelu sezonu kroz razne aktivnosti na jelovniku i vinskoj karti . Svakako ćemo zadržati duh našeg jelovnika, a kreirali smo i nekoliko potpuno novih tanjura. S veseljem očekujemo reakcije naših gostiju.
Želimo restoranu Rivica puno dobrih ćakula ove godine, a i svih narednih godina pred njima. Velik je uspjeh godinama biti kvalitetni i privlačiti nove goste, ali i stvarati vjernu publiku koja će se uvijek vraćati. Sretno!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant