Sladokuscima najzanimljiviji dani u godini, Ri gastro dani,
krajem kolovoza i početkom rujna ponudit će nam maštovite menije u slavu dvije
namirnice – smokve i lignje. Tjedan smokava počinje 30. kolovoza i traje do 6.
rujna, a odmah nakon toga sljubljuje se s Tjednom liganja koji će na menijima
ostati od 6. do 13. rujna.
Domaćin predstavljanja ovosezonskog Ri gastra bio je Bistro
pizzeria „Maslina na zelenom trgu“ na čijoj su terasi Tjedan smokava i Tjedan
liganja predstavili direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa,
voditelj Bistro pizzerie „Maslina na Zelenom trgu“ Matija Benić uz glavnog
kuhara Dušana Džimbega, direktorica restorana „La Rose“ Suzana Jovičić uz
glavnog kuhara Emila Kovačića te koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić
Tomić.
Nakon malog „godišnjeg odmora“ tijekom ljeta, Ri gastro nam
se vraća s još jednom finom pričom, ovoga puta posvećenoj smokvama. Ovo rajsko
voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz
maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda
ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na
vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu
rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja. A obilje je ono
što će nas u tih tjedan dana posvećenih smokvi čekati u ugostiteljskim
objektima Rijeke i okolice, sve sa željom da se očuva tradicija prehrane naših
starih i pokuša vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana.
Sljedeća gastro-priča je ona o lignji… Domaće priobalno
stanovništvo lignje lovi većinom u jesensko-zimskom razdoblju, iako ih je tada
manje ali su neusporedivo veće i ukusnije od ljetnih. Uz to, svježa lignja vrlo
je zdrava, obiluje visokokvalitetnim bjelančevinama i mastima, te ostalim
vrijednim mikronutrijentima. Lignja je nezaobilazan dio mediteranskog
kulinarstva, s brojnim načinima pripreme, od sirove i na žaru do pirjane i
pržene, a svojim oblikom pogodna je i za punjenje.
Humanitarni Cooking Show odmah će na samom početku svima
koji se nađu na Korzu 30. kolovoza ponuditi mali uvid u smokvasto-lignjaste
menije, a što će sve chefovi kreirati od ove dvije omiljene i vrijedne
namirnice, najbolje je doznati posjećivanjem nekog od partnera-ugostitelja Ri
gastra. Tu su i gastro radionice KuHarmonije koje vas osposobljavaju da
specijalitete stvarate svaki dan i u vlastitoj kuhinji, a Ri gastro će, kao i
uvijek do sada, zabaviti/educirati i najmlađe, uz pomoć partnera Dječjeg odjela
Stribor Gradske knjižnice Rijeka i Bistro slastičarne Cukerin.
Tko sve kuha za vas i kakvi vam se fini programi spremaju u
sklopu ova dva gastro tjedna provjerite na službenim stranicama Ri gastra. U
slast!
U Ri gastro – Tjednu smokava / Tjednu liganja sudjeluju:
Bistro A modo mio, Restoran Aerosteak, Bistro Conca d`Oro, Bistro La Rose, À la
carte Restaurant Kamov, Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na
kantunu, Restaurant Molo longo, Bistro pizzeria Maslina na zelenom trgu,
Restoran hotela Continental, Bar Bar, Belgian Beer Café – Brasserie As,
Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Konoba
Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar, Restoran Porto Grillo, Konoba Borik,
Bistro slastičarna Cukerin, Ebba`s Cuisine, Gelateria Corso, Restoran Ronjgi,
Bistro Kostrenka, Ristorante Spagho i Cacao Coffe & Sweets Bar.
▪ 7 namirnica – 7 dana – 7 Ri gastra ▪ U 2016. godini Ri
gastro dani održavaju se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih
namirnica zvijezda je u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve,
lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7
prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu
uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte
te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno
vrijedne sezonske namirnice.
Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao
očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava
i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz
potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke
zajednice Općine Viškovo.
PROGRAM
30.8. Cooking
show, Korzo, u 10 sati
1 kupon/zalogaj: 10,00 kn
Sav prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge
2.9. 3,2,1,
smokva – slatke i slane verzije smokve uz Doris Vlah, radionica,
KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com
5.9. Salate,
glavna jela i deserti – prirodno i cjelovito, radionica, KuHarmonija, u
18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com
9.9. Neka
nova lignja – kreativne i ukusne ideje za pripremu lignje, radionica,
KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com
10.9. Priče
s voćne farme, radionica za predškolce, Gradska knjižnica Rijeka – Dječji
odjel Stribor, u 11 sati
Broj mjesta ograničen, prijave na 211 573 ili stribor@gkri.hr
10.9. Radionica
izrade slastica za djecu, Bistro slastičarna Cukerin, u 18 sati
Cijena: 20,00 kn po djetetu
Broj mjesta ograničen, prijave na 051 444 950
Više informacija, program događanja i menije
ugostitelja možete pronaći na stranici rigastro.visitRijeka.hr