Nova godina na Extravagant je donijela i novu rubriku – Extravagant Recenzije. Svakoga tjedna na našem portalu tako ćete moći čitati naše dojmove o kulinarskim, beauty, tehničkim i tko zna kakvim sve još putešestvijama. Maja Uremović, Adriana Karuza i Martina Frka Milotić – tri različita ukusa, tri različita dojma, jedna recenzija – a započeli smo u maloj francuskoj gastro oazi u srcu riječkog starog grada. Bistro La Rose nedavno je, osluškujući ritam i potrebe grada, svoj fokus prebacio na marende, a to je ujedno i prvo što smo isprobali u Extravagant Recenzijama.
MAJA
Ne znam postoji li osoba osim mene koja bi na dan kada se recenzira bistro “La Rose” odlučila da bas taj dan kreće s rigoroznom dijetom, na čijem je meniju samo i isključivo povrće.
Sva sreća što sam u zadnjih 5-6 godina koliko postoji La Rose ondje izjela sve sto se izjesti dalo, pa vam sa sigurnošću mogu potvrditi da je jedno od najkvalitetnijih mjesta u centru grada. Posebno su me razveselili novim konceptom i marendama koje odnedavno pripremaju po povoljnim cijenama.
No pustimo sada marende i vratimo se mom nesretnom dijetalno povrtnom zadovoljstvu koje sam si priuštila toga dana. Dok su Adriana i Martina uživale u lazanjama, jetrici i kolačima moj je izbor bila velute juha od povrća i miješana salata.
Da se razumijemo, nemam ništa protiv velute juhe i salate kada uz njih pojedem i konkretan obrok i desert ???? Ovako… juha je bila fantastična, salata svježa, a mogu vam reći da sam se čak i najela. La Rose je idealni gastro kutak u centru grada u kojem se osjećam kao kod kuće!
P.S. Kad odete tamo nemojte biti na dijeti, morate probati terinu od pileće jetrice, njihova topla peciva i tarte tatin.
P.P.S. Ja idem sutra – nisam vise na dijeti, zauvijek ću biti sretna i sita prasica!
ADRIANA
Loše podnosim glad. Znaju to svi koji su barem jednom imali tu (ne)sreću biti u mome, inače veselom društvu, tamo negdje oko 11-12. A ja preskočila doručak. Zato sam vijest da prvu recenziju radimo taman negdje u to kritično doba, u bistrou La Rose, dočekala s oduševljenjem i, naravno – gladna. La Rose mi nije nepoznanica. Ova mala slatkoća koja miriše na Francusku davno me kupila svoji namazom od pilećih jetrica, a ovaj smo se put bacile na marende.
Za mene – opet jetrica. Ovaj put na gulaš. Ne mogu si pomoći, volim jetrica. Doma ih spremam s palentom, no i pire se iznenađujuće dobro snašao u pratnji omiljenih mi iznutrica, začinjenih baš onako kako volim. Sve je fino zaokružila salata koju sam otela Martini. Jer ona baš i ne voli salate (GOSPODEBOŽE).
Pojela sam i savršeni lava cake. Stigao je idealno čokoladan i vruć s idealno hladnim sladoledom od vanilije. Pojela sam sve.
Nadam se da je Maju brzo prošlo to s dijetom, jer ne mogu biti deblja od nje na televizijama. A La Rose… sada kada nude i marende, sada ga još više volim… Onako, pravo francuski.
MARTINA
Maja, Adri i ja tri smo prilično različite osobe uzduž i poprijeko, od frizure do karaktera. Ali ako nam je išta istinski zajedničko, onda je to definitivno ljubav prema hrani. Po tom pitanju smo, majke mi, kao sestre. Familija.
Budući da je Maja ovoga puta na naše zgražanje čedno jela juhu i neko zelenilo, sav teret ove recenzije pao je na pleća nas ostalih dviju (ne)sretnica. Dopale su me lazanje. Volim lazanje u svim oblicima, od klasičnih do vege, ali moram priznati da mi se rijetko dogodi da one u restoranu jedem s guštom kao one doma. Cijepidlaka, priznajem. Uzevši to u obzir, sljedeće što moram reći jest da su lazanje u La Roseu: 1. GOLEME, 2. bogate. Ne nužno tim redom. Puna usta okusa, u količinama koje su netipične za prosječnu marendu. Mislila sam da neću moći sve pojesti, ali onda sam se sjetila da još od četvrtog osnovne nisam ostavila ništa na tanjuru, plus bilo je prefino da se ostavi.
Ipak, zvijezdom dana proglasila bih tarte tatin. Savršeno, slatko francusko čudo u savršenom, slatkom francuskom restoranu, može li bolje? Naravno da može, kad ga još posluže uz sladoled. Eh, živote… Dojmilo me se dovoljno da ga idem guglati, a kratka potraga otkrila je da je riječ o jednoj vrsti “naopake” pite od jabuka. S karamelom. Pa ti budi objektivan oko toga.
Dodala bih još da mi je, za razliku od Maje i Adriane, ovo bio tek drugi susret sa La Roseom. U oba naša druženja kupio me šarm ovog malog, toplog, iznimno ugodnog prostora u kojem sve odiše Francuskom, ali ipak ne pretenciozno. Više onako opušteno, šarmerski. Što ću, padam na šarm i dobru hranu. Vidjet ćemo se opet.
Ako i sami nudite nešto što bi Extravagantna ekipa mogla isprobati, javite nam se na mail info@extravagant.com.hr i stižemo!
Autor i foto: Extravagant