Muž i ja skoro svaku večer pogledamo neki film prije spavanja i ja uvijek tražim nešto za grickanje. Međutim, odlučila sam da navečer neću jesti nikakve masne grickalice i našla sam si super zamjenu za to: integralne krekere!
Vrlo jednostavni za napravit, a tako ukusni!
Možete slobodno sami dodati sjemenke po želji. Ja uvijek volim iskombinirati svašta pomalo.
Sastojci:
200 grama integralnog brašna
65 grama maslaca sobne temperature
1 1/2 žlica bijelog sezama
1 1/2 žlica crnog sezama
2 žlice lana
2 žlice bučinih sjemenki
1 žlica zobenih pahuljica (ili sami iskombinirajte s vrstom sjemenki koju volite)
1 usitnjena grančica ružmarina
100 ml vode
prstohvat soli
Postupak:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, a pećnicu zagrijte na 200C. Tijesto razvaljajte na 2-3mm debljine (možete ga razvaljati između 2 papira za pečenje ako Vam se lijepi za valjak). Pecite 15-20 min dok krekeri ne dobiju laganu zlatkastu boju.
Kako imam malo dijete, odlučila sam nešto napraviti i za njega, jer uglavnom radim slastice po muževoj i svojoj želji. Mogu Vam reći da je oduševljenje bilo ogromno kad je vidio tople piškote napravljene samo za njega. Recept je vrlo jednostavan, brz i idealan za užurbane mame koje ne stignu pripremati malo zahtjevnije kolače. Sigurna sam da će Vaša djeca uživati u okusu domaćih piškota.
Sastojci:
140 grama glatkog brašna
6 jaja
120 grama šećer
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Tepsiju obložite papirom za pečenje i još malo dodatno nauljite, a pećnicu zagrijte na 200C.
Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke u dvije posude. U jednoj posudi umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka postepeno dodavajući 100 grama šećera, a u drugoj pjenasto umutite žumanjke sa preostalih 20 grama šećera i vanilin šećerom. U smjesu žumanjaka i šećera postepeno dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka lagano miješajući sa špatulom. Kad su se sastojci sjedinili, brašno lagano dodajte i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
Smjesu stavite u slastičarsku špricu sa okruglim nastavkom (ako nemate špricu, slobodno možete uzeti vrećicu za zamrzavanje i odrezati joj jedan vrh) i oblikujte piškote. Piškote pospite šećerom u prahu i ostavite par minuta da se šećer upije. Postupak ponovite još jednom pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 10 minuta, dok ne dobiju laganu zlatkastu boju.
Autor i fotografije: Anastazija Makjanić