Ako se kao i mi, teška srca opraštate od osvježavajućih
ljetnih okusa, najbolje je utjehu potražiti u obilju zdrave i ukusne hrane koju
nam je servirala jesen.
Osnovno pravilo zdrave prehrane je da nam na jelovniku prevladava
voće i povrće. Time ćemo osigurati vitamine za obranu imuniteta, složene
ugljikohidrate kojima ćemo održati stabilnu razinu šećera u krvi, minerale i
aminokiseline za zdravlje krvožilnog sustava, te vlakna za zdravu probavu, od
koje zapravo često i kreću brojni problemi.
Da bi Vaš obrok bio maksimalno djelotvoran, povrće i voće
nastojte jesti sirovo, zatim kuhano na pari ili pečeno. Prženje se nikako ne
preporuča. Također, izbjegavajte povrće i voće tretirano pesticidima, naročito
ukoliko konzumirate svježe cijeđene sokove ili smoothije jer ćete u tom slučaju
u organizam unijeti viši koncentrat kemikalija i time doslovno napraviti više
štete nego koristi za svoje zdravlje. Zato Vam Uberi ovo nudi voće, povrće,
žitarice, jaja, mliječne i suhomesnate proizvode iz ekološke proizvodnje, i to
najvećim dijelom domaćih proizvođača.
Dođite u Jedrarsku 8b ili prošvrljajte virtualnom trgovinom
www.uberiovo.hr i s povjerenjem odaberite svoje namirnice!
Evo kratkog vodiča kroz jesenski jelovnik!
Tikve
Dobrobiti
Tikva obiluje sljedećim hranjivim tvarima:
– vitaminom C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno
i pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– vitaminom A, koji potiče rast i razvoj
– folatima, koji potiču obnavljanje stanica i razvoj fetusa
– kalijem, koji regulira krvni tlak i stimulira rad mišića
– vlaknima, koja reguliraju probavu
Meso tikve je lako probavljivo, a odlično je i za
dijabetičare jer pomaže održati stabilnu razinu šećera u krvi, dok su sjemenke
poznate kao borac za zdravlje prostate.
Priprema – salate, juhe, rižota…
Kod izbora samog ploda, odaberite tikvu koja za svoju
veličinu djeluje teža.
Repa
Dobrobiti
Iako nije nešto za oko, repa je izvrstan izvor:
– vitamina C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno i
pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– vitaminom A, koji potiče rast i razvoj
– kalija, koji regulira krvni tlak i stimulira rad mišića
– vlakana, koja reguliraju probavu
Priprema – najbolje ćete pripremiti svježu repu ako je
oljuštite i narežete na rezance, kuhate na pari ili vodi, pa pripremite na
salatu, kao varivo ili nadjev. Najviše hranjivih sastojaka sačuvat ćete u salati
od svježe repe.
Kod izbora gomolja, odaberite repu glatke i tvrde površine.
Batat
Dobrobiti
Ovaj jesenski dragulj, izvrstan je izvor:
– vitamina C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno i
pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– vitaminom A, koji potiče rast i razvoj
– vitamina B6, koji održava zdravlje moždanih funkcija i
djeluje pozitivno kod čestih
promjena raspoloženja
– bakra, koji čuva crvene krvne stanice i zdravlje kostiju
Batat je izvrstan za dijabetičare zbog složenih ugljikohidrata
koji omogućuju postupno oslobađanje šećera i time osiguravaju stabilnu razinu
šećera u krvi.
Priprema – pire, čips, juhe, savijače, razne slastice i
kolači…
Cikla
Dobrobiti
Ovo često podcijenjeno korjenasto povrće, odličan je izvor:
– vitamina C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno i
pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– folata, koji potiču obnavljanje stanica i razvoj fetusa
– kalija, koji regulira krvni tlak i stimulira rad mišića
– aminokiseline betain, koja čisti jetru i učvršćuje krvne
žile
Priprema – najzdraviji su sok i salata od svježe naribane
cikle, ali dobro će nam činiti i juha od cikle te kuhana, pečena ili ukiseljena
cikla
Jabuka
Dobrobiti
Tako obična, a tako zdrava! Što god tko mislio, jabuka je
voće koje obiluje:
– vitaminom C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno i
pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– kalijem, koji regulira krvni tlak i stimulira rad mišića
– vlaknima, koja reguliraju probavu
Priprema – sve blagodati jabuke najbolje ćete iskoristiti
ako je konzumirate sirovu ili pijete sok. Tu su razni džemovi, umaci, kolači, a
ne smijemo zaboraviti jabučni ocat, od davnina poznat po svojim ljekovitim
svojstvima.
Mandarine
Dobrobiti
Za zdravlje i ljepotu – ovo osvježavajuće voće, izvrstan je
izvor:
– vitamina C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno i
pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– vlakana, koja reguliraju probavu
– folata, koji potiču obnavljanje stanica i razvoj fetusa
– pektina, koji sprječava nakupljanje kolesterola na
stijenkama krvnih žila
Priprema – najbolje su svježe! U svom prirodnom omotu,
pravi su usputni zalogajčić, koji lako ujutro ubacimo u torbu našim školarcima
(i sebi, naravno)
Kruška
Dobrobiti
Kruške obiluju:
– vitaminom C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno i
pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– vlaknima, koja reguliraju probavu
– vitaminom K, koji pomaže funkciji zgrušavanja krvi
Priprema – naravno, najbolje su svježe, kao samostalna
poslastica ili u salati, a s obzirom na kratku sezonu, rado od njih radimo
kompote i džemove! Brojni su recepti u kojima možemo naći pečene kruške, i to u
slanoj i slatkoj varijanti.
Šipak (nar, mogranj)
Dobrobiti
Osim što djeluje superdekorativno, šipak obiluje sljedećim
hranjivim tvarima:
– vitaminom C, koji čuva imunitet, djeluje antioksidativno i
pomaže pri apsorpciji željeza (liječi anemiju)
– željezom, koje pomaže formiranju hemoglobina u krvi
– prirodnim fenolima, koji imaju protuupalna i
antibakterijska svojstva
– kalijem, koji regulira krvni tlak i stimulira rad mišića
Priprema – osim što ćemo uživati u sjemenkama ovog ploda
bez ikakvog dodatka, one će se super uklopiti kao dodatak desertima, salatama,
juhama…
Sve ovo i još puno više od toga pronaći ćete u dućanu Uberi
ovo. Naravno, navedeni plodovi dolaze s domaćih OPG-ova koji ih uzgajaju na
ekološki način, odnosno bez upotrebe pesticida, herbicida i štetnih kemijskih
gnojiva.
Svratite i odaberite namirnice poznatog porijekla, a možete
naručiti i dostavu na Vaš kućni prag putem virtualne trgovine www.uberiovo.hr.