Proljeće osim sunčanih
i toplijih dana donosi nam na stolove i jednu od najomiljenijih namirnica
našega podneblja – kraljicu šparogu! Signal je to i Ri gastro danima da krenu
sa svojim prvim ovogodišnjim izdanjem. U Bistrou Conca d`Oro, jednim od
mnogobrojnih ugostiteljskih objekata–partnera ove manifestacije, predstavljen
je Tjedan šparoga koji će trajati od 5. do 12. travnja, a
o prvim ovogodišnjim Ri gastro danima govorili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko
Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa,
direktorica Turističke zajednice Općine Viškovo Marina Jurić, chef Andrej
Barbieri te koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić.
Vojko Obersnel osvrnuo
se na sve kvalitete šparoga, kako zdravstvene, tako i okusne. Gradonačelnik je
izrazio veliko zadovoljstvo što je prvi ovogodišnji Ri gastro okupio čak 26
ugostitelja i nadu da će taj broj ostati i kroz ostala izdanja ove
manifestacije te da će zajedno pokazati da riječka gastro scena itekako ima što
za ponuditi.
Petar Škarpa prisjetio
se početaka Ri gastra 2012. godine, od kada je narastao u bitnu gastronomsku
manifestaciju koja osim promoviranja autohtone i mediteranske kuhinje,
obogaćuje turističku ponudu Rijeke, te se nada da će ona biti jedan od
motiva dolaska novih i vraćanja starih gostiju te daljnjeg povećanja
turističkog prometa našega grada.
Kao predstavnica novih
partera Ri gastra, Turističke zajednice Općine Viškovo, direktorica Marina
Jurić najavila je bogatu ponudu na temu omiljene šparoge u ugostiteljskim
objektima ove općine, i pozvala je sve da produže i do gradova i općina
Riječkog prstena kako bi isprobali neke od vrhunskih delicija. Jurić je također
izrazila zadovoljstvo što Ri gastro djeluje i u cilju zacrtanom projektom PPS,
kojim se domaće i inozemne goste privlači i u pred i posezoni.
Važnost ove
manifestacije istaknuo je chef Andrej Barbieri, posebice u popularizaciji
autohtonih namirnica koje su postale zanimljivije samim građanima i gostima,
ali i povećanju kreativnosti pri njihovom spravljanju u ugostiteljskim
objektima. Sama manifestacija uspjela je i u tome da ujedini tako velik broj
ugostiteljskih objekata te napokon postavi Rijeku na gastro mapu Hrvatske, što
svakako zaslužuje.
Tanja Babić Tomić za
kraj je predstavila programe koji nas očekuju u sljedećih tjedan dana.
Tjedan šparoga od 5. do 12. travnja ulazi na menije ugostitelja Rijeke i
okolice, a osim kušanja najfinijih specijaliteta ponovno će se moći ponešto i
naučiti – za odrasle se spremaju dvije gastro radionice – u Stanciji
Kovačići i Restoranu Ronjgi, a za one mlađe Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice
Rijeka ponovno organizira veselu istraživačku radionicu. Gastro
Cooking Show u utorak 5. travnja od 10.30 sati izvodi kuhare iz
njihovih kuhinja na zrak – na Korzo, gdje će nam prezentirati svoje kreacije na
temu šparoga. Kuharskim profesionalcima će u kuhanju i posluživanju asistirati
učenici Ugostiteljske škole Opatija te na taj način prezentirati svoju školu i
zanimanje. Gastro Cooking Show uvijek je i prigoda za humanitarno djelovanje,
jer su svi prihodi od prodaje zalogaja namijenjeni Socijalnoj samoposluzi.
Nova Ri gastro godina
krenut će jače nego ikada, s 26 ugostitelja-partnera. U Tjednu šparoga
sudjeluju: Konoba Na kantunu, Restoran Molo longo, Konoba Tarsa, Konoba
Blato, Bistro Placa 51, Konoba Feral, Stancija Kovačići, Bistro A modo mio,
Konoba Borik, Ristorante Spagho, Restoran konoba Municipium, À la carte
Restaurant Kamov, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran Porto Grillo,
Restoran Aerosteak, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Restaurant Nono
Frane, Restoran Ronjgi, Restoran Mladenka, Restoran hotela Continental, Bistro
Conca d’oro, Konoba Nebuloza, Bar Bar, Bistro Mornar i Bistro La Rose.
Odaberite svoje
omiljeno mjesto (ili njih više) gdje ćete uživati u šparogama i – u slast!
Meniji ugostitelja
koji sudjeluju u Ri gastro – Tjednu šparoga dostupni su na stranici
rigastro.visitRijeka.hr.
—
7 namirnica – 7 dana –
7 Ri gastra
U 2016. godini Ri
gastro dani održat će se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih
namirnica bit će zvijezda u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje,
smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će
7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu
uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte
te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno
vrijedne sezonske namirnice.
Primarni cilj
manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih
i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju
Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s
ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice Općine Viškovo.