Kako sam neki dan kupila novi kalup za kuglof, nisam imala
mira dok ga odmah nisam isprobala. Prvi put sam radila kuglof sa dizanim
tijestom i mogu Vam reći da je rezultat i više nego odličan! Kuglof je ispao
toliko meden i toliko sočan da ćete ga jednom sigurno morati ispeći, a kuća će
Vam mirisati puna 2 dana!
Sastojci
za sirup:
250 grama šećera
250 ml vode
korica jednog limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
malo ruma
Sastojci
za tijesto:
2 velike žlice meda
6 jaja
1 kesica suhog kvasca
prstohvat soli
korica od 2
limuna
250 grama glatkog
brašna
100 grama maslaca
Postupak:
Prvo skuhajte sirup tako da stavite kuhati vodu zajedno sa
šećerom. Dodajte limunovu koricu i ekstrakt
vanilije, te sve zajedno kuhajte oko 5 minuta. Skuhani sirup ohladite i
procijedite, a kasnije ćete dodati malo
ruma prije prelijevanja kuglofa.
Med malo zagrijte (na vodenoj pari ili u mikrovalnoj) pa ga
zajedno sa 3 jaja miksajte dok se sastojci ne sjedine. Brašno, kvasac,
prstohvat soli i limunovu koricu pomiješajte pa u smjesu jaja i meda dodajte
pola te suhe smjese. Lagano miksajte dok se svi sastojci ne povežu pa polako
dodajte maslac sobne temperature izrezan na listiće. Nakon toga, umiješajte
preostala 3 jaja te drugu polovicu suhe smjese. Miksajte par minuta dok se
sastojci ne sjedine. Pokrite prozirnom folijom i pustite da se diže na toplom
mjestu sat vremena.
Kalup premažite uljem i brašnom. Kad se tijesto diglo, promiješajte
ga par puta kuhačom kako bi izašao suvišan zrak te ga ulijte u kalup za kuglof
i ostavite da se diže još pola sata. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 190C i
pecite kuglof 30 minuta (provjerite čačkalicom). Nakon što ste ispekli kuglof,
pustite ga da se hladi 5-10 minuta. Sirup koji ste na početku napravili
zagrijte uz dodatak malo ruma. Izvadite ga iz kalupa (ne smije se skroz
ohladiti) i lagano prelijevajte sa toplim sirupom. Pustite da tijesto upije sav
sirup.
Na vrh možete staviti glazuru po želji, a možete samo posuti
šećerom u prahu. Ja sam napravila glazuru od šećera u prahu, narančinog soka i
limunove korice. Pomiješala sam 150 grama šećera u prahu sa narančinim sokom
toliko da se dobije smjesa koja je gušća od smjese za palačinke i lagano to
prelila preko kuglofa. Na vrh sam izribala limunovu koricu i poslužila svojim
ukućanima.
Autor: Anastazija Makjanić
Blog: Stazi Sweets
Instagram: Anastazija Makjanić