Nakon malog „godišnjeg odmora“ i dana trešanja u lipnju, Ri
gastro se vraća u zadnjim danima kolovoza i donosi još jednu finu priču, ovoga
puta posvećenu smokvama.
Ovo rajsko voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u
najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je
biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u
takvome uspijeva, otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim
svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom
plodnosti i obilja. A obilje je ono što će nas u tih tjedan dana posvećenih
smokvi čekati u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice, sve sa željom da se
očuva tradicija prehrane naših starih i pokuša vratiti na jelovnike
domaćinstava i restorana.
Smokva je vrlo cijenjena u pučkoj medicini zbog
ljekovitosti, te u prehrani, jer je niskokalorična i hranjiva, a osim cijelog
ploda jestivi su i njezini listovi. Mnogima je svježa smokva vrhunac užitka,
iako i njezina sušena inačica ima svojih draži, a osim poslasticama daje punoću
okusa i slanim jelima. Od nje se proizvodi i rakija, uz koju se u primorskim
krajevima poslužuje posebno cijenjen smokvenjak – pogačica od sušenih smokava s
dodatkom orašastih plodova, rakije i ljekovitog, aromatičnog bilja.
Ri gastro – Tjedan smokava počinje 30. kolovoza i traje do
6. rujna, a odmah nakon toga sljubljuje se sa Tjednom liganja. Ali to je već
posve druga priča, koju ostavljamo za sljedeći mjesec…