Posljednjih godina Rijeka polako izlazi iz gastro anonimnosti. Za ljubitelje eno-gastro delicija to je sjajna vijest, a velikim dijelom za nju je zaslužno i jedno posebno mjesto u samom srcu Grana na Rječini: Placa 51, gdje drugdje nego na riječkoj placi.

Iza Place 51 danas stoji jedan od najboljiih domaćih chefova, Ivan Tomašević, koji u svojoj bogatoj karijeri bilježi sjajne rezultate u nekim od najpoznatijih domaćih restorana. ManO, Johann Franck – Ivan je zanat pekao, ispekao, nametnuo se i postao nezaobilazno kulinarsko ime upravo kroz ova zvučna imena, a sada ima velike planove za Placu 51.

“Cilj mi je Placu 51 gastronomski izbaciti iz okvira Rijeke te ju s godinama dovesti u rang spomenutih zagrebačkih restorana”, kaže nam chef kojega je Rijeka dugo priželjkivala.

Ne samo zbog vrhunske hrane, nego i zbog filozofije koja se ovdje njeguje: približiti kuhinju i chefa gostima, razgovarati, educirati, družiti se, podignuti svijest o kvaliteti namirnice i zahtjevnosti pripreme onoga što se u konačnici nađe na tanjuru. “Vrijednost za novac” time dobiva potpuno novi smisao, osobito ako priču zaokružimo prvim pravim riječkim chef’s tableom čiju vrijednost Riječani tek trebaju otkriti.

Velik je to iskorak i novo gastro iskustvo koje se apsolutno isplati doživjeti.




Autor: Extravagant
Foto: Filip Gržinčić, Extravagant