Nedavno smo bili u
jednom riječkom restoranu poznatom po dobrima marendama. Kad god stignemo,
priuštimo si topli obrok, a na meniju je bilo simpatično jelo naziva: salata od
brancina. Odluka je pala, marenda apsorbirana, nutrijenti pohranjeni. A ideja
za vaš idući obrok na poslu je rođena! Ovo jelo se jede hladno, pa stoga neće
biti problema oko podgrijavanja.
Imali ste plavu ribu na roštilju i niste sve pojeli? Ostatke tune, plavice,
palamide ili rumbaca očistite i nasjeckajte na manje komadiće. Salatu također
možete ponijeti od kuće, opranu i nasjeckanu. No, dobra je i ona oprana i
nasjeckana salata iz vrećice kupljena istog dana u trgovini. Takva salata je
svježija od one koju kupujemo u glavici jer joj je rok trajanja u vrećici 48
sati, ponekad i 24 sata. Zaista je ne treba prati (kušali smo) pa stoga sigurno
nije tretirana raznim konzervansima radi dugotrajnosti, kao salata u glavici.
Perete li toplom vodom glavicu salate, ne bitno iz kojeg izvora; tržnica ili
trgovina, iz nje će teći pjenica šezdesetak sekundi. To je konzervans kojim je
špricaju… Kad se on sapere, lišće ostaje beživotno i mlitavo… Salata u
vrećici na kojoj piše „oprana salata“ nikad ne ispušta pjenicu. Hm, da, skupa
je, čujemo vas kako kažete. No, u neko doba dana njena se cijena spušta za 50
posto jer joj uskoro ističe rok trajanja.
Za ovu ekshibiciju će vam biti potrebno imati na poslu posudicu, beštek i nešto začina. Sumnjamo da je to problem. I sigurni smo da kolegica do Vas u ladici ima čokoladu i aromatiziranu vodu. Uglavnom, ostatak plave ribe koju ste ponijeli od kuće položite na zelenu salatu, začinite solju, limunovim sokom ili octom i maslinovim uljem i uživajte!
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa