Evo nas ponovno u trgovini Uberi ovo, gdje u “vodu padaju” sve predrasude da zdravo nije fino, a šarenilo ponude, čini nam se, nikad nije bilo veće!
Trenutno vlada sezona bobičastog voća i prava je šteta ne iskoristiti nutritivne blagodati borovnica, kupina, ribizli ili goji bobica.
Bobičasto voće pravi je saveznik zdravih kostiju, dobre probave i lijepe kože, a hranjive tvari u njima smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti, bolesti srca i raka. Također, zbog velike količine antioksidansa u njima, osnažit ćete svoj imunitet i pripremiti ga za jesen i zimu. Upravo zbog toga preporučuje ih se jesti svaki dan i to najmanje jednu šaku.

Počastite se ekološki uzgojenim borovnicama koje nam Gordana i Boris Matković šalju sa svog nasada u Kupjaku ili slatkim kupinama s OPG-a Ane Marije i Vjeke Kožnjaka, također iz eko uzgoja!

Kao posebna atrakcija, ističe se ponuda svježih goji bobica iz doline Raše.

Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu i najčešće se na tržištu mogu pronaći sušene, dok u naš dućan iz Istre stižu svježe goji bobice, čime je njihova hranjiva vrijednost još veća. Po antioksidacijskim svojstvima hrane, goji bobice se nalaze na prvom mjestu, ispred sveg ostalog voća. S obzirom da redovita konzumacija ovih crvenih plodova poboljšava energiju, izdržljivost i opće stanje organizma, nazivaju ih „sretne bobice”.

Jeste li probali plantana banane? Otkrili smo da su nezamjenjive u brojnim AIP receptima.
Da pojasnimo, AIP ili autoimuni protokol je eliminacijska dijeta koja se bazira na paleo principu, a primjenjuje se u slučaju da postoji bilo kakav poremećaj kao posljedica intolerancije na hranu.
Dijeta za autoimune bolesti (Hashimoto, hipotireoza, hipertireoza, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, dijabetes tip 1, multipla skleroza i mnoge, mnoge druge) uvijek je dijeta za oporavak crijeva. Dakle, iz prehrane se izbacuju svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla imati negativan utjecaj na naše zdravlje. Dijeta je vrlo jednostavna, ali i stroga i tu se naše plantane odlično uklapaju jer su prirodno bez glutena pa blagotvorno djeluju na probavni trakt, a s druge strane obiluju vitaminima i mineralima. Izvor su vitamina C i B6, te minerala magnezija i kalija.
Jako su ukusne u sve tri faze zrelosti, o čemu ovisi njihov okus i tekstura. Zelene imaju više škroba i dobar su izvor ugljikohidrata, a žute i crne imaju više šećera i koriste se za slatka jela. Sezona im je tijekom cijele godine, pa ih možemo pripremati kad poželimo.

Osim bobica i egzotike, u dućanu Uberi ovo, možete pronaći i klasiku: jabuke, kruške i šljive, sve s eko predznakom! Kušajte staru sortu bijele šljive koju nam šalju Sanja i Josip Zrno iz Valpova, ugodno ćete se iznenaditi slatkoćom!

Umalo smo zaboravili na glavne ljetne zvijezde: rajčice, tikvice i patlidžane, u kojima tako uživamo u ovom dijelu godine. Rajčice s okusom rajčica nam stižu s eko imanja obitelji Mikić, gdje se naravno bez upotrebe pesticida uzgajaju na pravoj zemlji, za razliku od rajčica koje nam zimi nude trgovački centri. One su najčešće iz hidroponskog uzgoja, koji umjesto zemlje, za uzgoj povrća koristi želatinoznu smjesu kojoj su dodane hranjive tvari. Pomalo jezivo, zar ne?

Dođite s povjerenjem k nama u Jedrarsku 8b i napunite svoje košarice najboljim domaćim proizvodima, te provjerenim egzotičnim plodovima! Poziv vrijedi za sve Riječane, kao i za one koji su tek u prolazu kroz naš grad…
Želimo vam dobro ljeto!
