Povrće je važan dio
svačije prehrane, jer sadržava hranjive tvari i obiluje vlaknima. Ukoliko ga se
konzumira bez prethodne termičke obrade napravili smo odličnu stvar za svoj
organizam. Stoga kad god ste u prilici jedite sirovo povrće.
Polako ulazimo u najtoplije
godišnje doba. Iscrpljeni od visokih temperatura često nemamo apetita, a u
svakom slučaju preporučljivo je izbjegavati masnu i tešku hranu. Povrće u
kombinaciji sa morskim plodovima može biti blagodat za naše nepce. Već sama
pomisao na takvo osvježavajuće jelo vam vraća apetit i nekako prividno imate
dojam da ja temperatura u zraku niža…
Na svijetu je puno je
recepata za mediteranske salate, idejama nikad kraja.
I tako u ćakuli sa
Mirelom Čaćić vlasnicom novootvorenog restorana Ćakula u Zadru donosimo recept
za Ćakula salatu kojoj su baza repići škampa u kombinaciji sa sirovim povrćem.
Na maslinovom ulju popržite škampe,
kada omekšaju sklonite ih s vatre.
U posudu dodajte zelenu salatu, rukolu, kukuruz šećerac, papriku narezanu na kockice,
nasjeckanu svježu rajčicu, mladi sir
s četir vrste papra te repiće
škampa. Sve skupa začinite sa začinima te prelijte maslinovim uljem a po želji
i jogurt dressingom.
Toplo-hladna salata je
gotova. Za desert predlažu hladnu tortu
od sira s preljevom od meda i limuna. Preostaje vam samo uživanje u eksploziji
okusa i boja. Osvježenje zagarantirano.
Za kraj još jedna
napomena, nakon obroka nećete imati grižnju savjest, bez problema stanete u
badić i pravac na plažu.
Autor: Martina ješe