Jaja su se uvijek
smatrala važnim simbolom ponovnog rođenja i zato su najveći simbol Uskrsa.
Oduvijek mi je bilo
nelogično što uskršnji zeko donosi jaja ,no ovdje nećemo brbljati o zečićima
nego o jajima.
Jaja se mogu, kako je
davno opjevano u Nadalini, pripremati na bezbroj načina. Neizostavni su dio
mnogih slatkih i slanih jela.
Uoči Uskrsa kupuju
se u povećanim količinama.
Za kolače, za francusku
salatu,za uskršnji doručak i naravno, za farbanje kao neizostavni dio
obilježavanja Uskrsa.
Nikad ne mogu odlučiti
koji mi je način ukrašavanja jaja najdraži.
Kuhati ih sa ljuskama
kapule. Priljubiti biljčicu i sve umotati najlonkom da se biljčica preslika na
jaje.
Vesele nas i šarena
jaja obojana prehrambenim bojama.
Posebno je zadovoljstvo
bojati jaja sa djecom. Dajte im nekoliko da ih ukrase onako kako oni žele. Iznenaditi
ćete se kako vaš podmladak ima umjetničkog dara. Dobro, malo ćete zanjurgati
zbog nereda u kuhinji koju ste nedavno izribali do neprepoznatljivosti, ali sjetite
se, klinci kad odrastu neće pamtiti blistavi pod i sjajne kuhinjske elemente, nego
užitak zajednički provedenog vremena.
Ne morate biti posebno
vješti da ukrasite jaja salveta tehnikom. Poželjno je da dekupažirate bijela
jaja koja je kod nas teško nabaviti. Tome možete doskočiti ako skuhate jaja u
vodi i alkoholnom octu, sa dodatkom soli. Nakon kuhanja, prebrišite ih pažljivo
grubom stranom spužvice za suđe. I divite se kako imate lijepa, bijela jaja.
Odaberete salvetu koja
vam se dopada i odvojite samo prvi sloj. Obično su salvete napravljene iz tri
sloja. Škaricama izrežite motiv koji vam se dopada ili ako vam je lakše, isčupkajte
motiv prstima. Bjelanjak od jajeta lagano zapjenite vilicom, to će vam biti
ljepilo. Prislonite motiv na jaje. Kistom umočenim u bjelanjak lagano tapkajte
po motivu dok se ne zalijepi za jaje. Ostavite jaje da se osuši. Kad je potpuno
suho, zasjajite ga maslacem.
Izvukla sam nonin
servis za kavu i u nježne male šalice iz kakvih nitko više ne pije kavu stavila
dekupažirana jaja. Neobičan i lijepi način, slažete li se?
Jaja možete ukrasiti
motivima napravljenim od fondana. Ne vjerujem da ćete sami mijesiti fondan ako
ne planirate njime prevući tortu. No,ako imate nekoga tko se time bavi, vjerujem
da će vam rado pokloniti grudicu te čudesne smjese, da se malo poigrate.
Ja sam se tako igrala
za prošlogodišnji Uskrs.
Jelovnik za uskršnji
stol ste već osmislili, nabavili namirnice.
Predlažem vam da
servirate i jaja u umaku od hrena i jogurta. Lako se naprave,a izvrsnog su
okusa.
Jaja imate, vjerojatno
i staklenka hrena čeka da se sljubi sa šunkicom, a sigurna sam da ćete u
frižideru pronaći i jogurt.
JAJA U UMAKU OD HRENA I
JOGURTA
8 jaja
100 gr kupovnog umaka
od hrena
2 čašice jogurta
sol,papar
Najduže traje kuhanje
jaja.
Ohladite ih, oljuštite
i posolite. Pjenjačom izmiješajte jogurt i umak od hrena, popaprite ga. Prelijte
ga preko tvrdo kuhanih jaja.
Iznenaditi ćete se kako
je ukusno.
I savršeno paše uz
šunkicu i sve delicije vašeg uskršnjeg doručka.
Naravno,ovako
pripremljena jaja možete napraviti kadgod se sjetite. Slavili Uskrs ili ne.
Ponekad fotkanje završi
malom nezgodom.
Moj model iz početka priče otklizao je u bespuća
kanalizacije!
Dosta priče za danas! Idemo farbati jaja.
Svima koji slave želim sretan
Uskrs, da ga provedete u društvu onih koje volite.
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić