S proljećem je na
tržnice stigla i rotkvica. Iako ju je moguće nabaviti tijekom čitave godine,
sada je njena sezona. Pripada istoj botaničkoj porodici kao repa i koraba.
Sličnog je biokemijskog sastava kao i crna rotkva, ali je ukusnija i lakše
probavljiva. Ima izrazito malu energetsku vrijednost pa ako pazite što jedete
znajte da se od rotkvice nećete udebljati. Naime, ima samo 16 kalorija na 100
grama, a iako niskokalorična, bogata je kalijem, vitaminom C, folatima i
dijetalnim vlaknima. Pigment antocijan, koji joj daje crvenu boju, zanimljiv je
zbog zdravstvenih svojstava. Što je rotkvica crvenija to je jače njeno
antioksidativno djelovanje.
Zanimljivo da je
rotkvicu dobro jesti prije jela jer potiče lučenje želučanog soka, a budući da
je bogata vlaknima potiče i rad crijeva.
Kada ih kupujete pazite
da je lišće svježe i zeleno, a nakon kupnje obavezno uklonite listove i
spremite ih odvojeno od korijena. Lišće će potrajati do tri dana dok će korijen uz dobro
skladištenje izdržati i sedam. Dobre su u kombinaciji sa zelenom salatom,
naribanom mrkvom ili toplom salatom od krumpira, a mogu se poslužiti uz svježi
kravlji sir ili uz mascarpone.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa.