Ne znam kako vi, no mi ne možemo dočekati hladnije dane. Ususret jeseni, donosimo vam TOP recept za krem juhu od čičoka s potpisom food influencera Darka Debića (@samo_jedan_griz).
View this post on Instagram
Čičoka je prilično zanemarena namirnica, koja sadrži brojne vitamine i minerale, kalcij, željezo, cink, bogat je izvor vitamina B1 i B2, bjelančevina, kalija, fosfora, vitamina A, kao i vitamina C i D, celuloze, ugljikohidrata.
Ovaj jesenski recept zanimljiv je i po tome što je od oguljenih kora napravio čips, koje fantastično idu uz krem juhu.
Donosimo recept u nastavku!
Sastojci:
500 g čičoke
pola limuna
1 mali luk
1 češanj češnjaka
1 krumpir
2 jušne žlice maslaca
2 jušne žlice maslinovog ulja
cca. 800 ml pilećeg temeljca (ili povrtnog)
sol
papar
0,5 dl vrhnja za kuhanje (po želji)
2 – 3 jušne žlice svježe ribanog parmezana
malo sjeckanog ružmarina
Priprema:
Čičoku dobro oprati četkom, oguliti, narezati na komade i staviti u vodu sa sokom pola limuna. Oguljene ljuske staviti u zdjelicu i pomiješati sa žlicom maslinovog ulja. Krumpir oguliti, oprati, narezati na kockice.
Luk i češnjak oguliti, oprati i narezati na male kockice. U loncu zagrijati maslac i jednu žlicu maslinovog ulja, pirjati na tome pripremljeni luk. Kada luk povene dodati češnjak, a nakon toga krumpir i čičoku, još kratko pirjati. Dodati temeljac, malo soli. Kada prokuha smanjiti vatru i kuhati dok krumpir i čičoka potpuno ne omekšaju.
Štapnim mikserom ili u blenderu pretvoriti povrće u kremu, dodati vrhnje (ako se koristi), papar, po potrebi još soli i kratko prokuhati.
Istovremeno dok se juha kuha pripremiti hrskave ljuske čičoke.
Zagrijati pećnicu na 220C/200C ventilator i obložiti lim za pečenje papirom za pečenje. Staviti oguljene ljuske s uljem na 10 minuta u pećnicu. Okrenuti ih, pospati parmezanom i ružmarinom i još 5 minuta vratiti u pećnicu ili dok ne postanu hrskave i lijepe boje, začiniti paprom. Poslužiti juhu u zdjelicama, dodati još malo vrhnja (po želji), na vrh staviti hrskave kore i malo lista peršina.
Dobar tek!
Autor: Extravagant
Foto: Instagram