Drago mi je da vam se svidjela rubrika “Maja kuha”. Ne znam koliko će trajati, jer vjerovatno za ovo neću imati vremena kad kriza popusti, ali ajmo kuhati dok možemo i dok nas veseli. Hvala vam na stotinama slika pinci koje ste pripremile po mom receptu, baš ste me razveselile i drago mi je da je svima uspjela. Mnoge izgledaju puno bolje od originala, što je super! Nekome sam napisala – ako meni uspije – uspjet ce svakom, a takvi će biti i ostali recepti koje ću dijeliti…jednostavni i brzi; oni koji uvijek uspiju.
Danas ćemo raditi moj omiljeni kolač – kremšnite. Obožavam kremšnite, ali nažalost u Rijeci ih, a da su dobre, nemaš gdje pojesti. Ako ste negdje jeli dobre, prave kremšnite svakako javite. Pod prave ne mislim na one od praška ili pudinga, već kuhane od mlijeka i jaja. Ja sam iskreno osim doma, dobre kremšnite jela jedino na Bledu, a s obzirom da je Bled trenutno druga galaksija preostaje nam samo da ih radimo sami. To nikako nije teško, jer kako sam rekla – ako uspiju meni, uspjet će svakome!
Evo sto nam je sve potrebno:
15 dkg oštrog brašna
15 dkg šećera
Piko kore za kremšnite
6 jaja
Korica limuna
Tonka vrhnje za šlag
1 litra Tonka mlijeka
2 vanilin šećera
Za početak odvojimo bjelanjke od žutanjaka.
U bjelanjke dodamo mrvicu soli i istučemo čvrsti snijeg.
Žutanjcima dodamo šećer i vanilin šećer, te miksamo par minuta.
Dodamo koricu limuna, 2 dcl mlijeka i brašno, te nastavimo miksati.
Ostatak mlijeka stavimo da zavri. U kipuće mlijeko dodamo smjesu od žutanjaka i neprestano mješamo kako se ne bi stvorile grudice.
Za nekoliko minuta, smjesa će se zgusnuti, pa u toplu kremu ručno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
Ovo je jedino što možete zeznuti. Bjelanjke se mora umiješati lagano, kao da želimo da u kremu uđe čim više zraka. Ako ih umiješate prebrzo i preenergično možete sve baciti u smeće.
Kada ste umiješali bjelanjke, namažite kremu na Piko kore za kremšnite. U nekim receptima savjetuje se kore peći od lisnatog tijesta. Možda dođe malo jeftinije, ali s Piko korama okus je neusporedivo bolji. Hrskave su i odlične.
Kada se krema ohladi, premažite šlagom, te prekrijte gornjom korom koju ste prije narezali, te posipajte šećerom.
Sve skupa gotovo je za maksimalno 45 minuta, a kada jednom probate ove kremšnite ni jedne druge vam više neće biti dobre.
Javite mi svoja iskustva!
Idući tjedan kuhamo nešto slano, a pridružit će nam se i novi partner Zigante tartufi.
Pripremila: Maja Uremović