Ovo je prva torta koju sam ikad radila. Pekla sam je mužu za rođendan par dana nakon što smo se oženili. Kako sam samo sretna bila kada je uspjela! S današnjeg gledišta…neš ti torte…gotova je za pola sata. Sad je radim kad god se zaželimo slatkog.
Boban torta ime je dobila po zagrebačkom restoranu Boban koja je navodno tamo specijalitet. Očito više nije, jer kad god sam bila ondje tražila sam je na menu-u sa željom da probam original. Deserti su im top – ali nema ničeg što bi bilo barem slično ovom kolaču. Šteta za njih!
Srećom lako se radi u kućnim uvjetima, poprilično je jeftina, a fina je za poluditi!
Evo što nam je sve potrebno:
6 jaja
12 dkg čokolade za kuhanje
12 dkg šećera
1/2 praška za pecivo
Mala teglica marmelade od borovnice
Svježe voće
Tonka vrhnje za šlag
Odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka napravimo čvrsti snijeg, a žutanjke izmiksamo sa šećerom i praškom za pecivo.
U žutanjke umješamo otopljenu čokoladu za kuhanje. Obično se u receptima savjetuje čokoladu topiti na pari, meni je to prekomplicirano i predugo traje. Zato u čokoladu dodam malo maslaca, ubacim u mikrovalnu 45 sec, pomiješam i to je to. Gotovo za čas.
Kad smo umiksali čokoladu, lagano ručno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
Prebacimo u kalup za torte koji smo obložili pek papirom, te stavimo peći 10 – 15 min na 160 °C.
Kad je biskvit pečen i ohlađen premažemo ga marmeladom od borovnice na koju posložimo svježe šumsko voće.
Od Tonka vrhnja za šlag napravimo čvrsti šlag i premažemo tortu. Po želji posipamo s malo čokolade u prahu.
Probajte pojesti samo jedan komad!
Dobar tek!
Pripremila: Maja Uremović