Uz brojne ljepote, Istra je nadaleko poznata i kao gastro prijestolnica. Vodimo vas na neka od najboljih mjesta.
Restoran Zigante u Livadama poznat je po vrlo zanimljivoj priči staroj više od 20 godina. Sve je počelo kad je Giancarlo Zigante pronašao najveći tartuf koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Riječ je o mileniumu, jednom od najvećih bijelih tartufa ikad ubranih u motovunskoj šumi, koji je težio kilogram i tristo grama.
Istra se tada našla na svjetskoj karti najboljih tartufarskih regija, a kvaliteta istarskih tartufa postala je planetarno poznata. Restoran Zigante ujedno je zauzeo visoko mjesto na popisu restorana gdje se jela s ovim “istarskim draguljem” najbolje spremaju.
Wine&Heritage hotel Roxanich osim po najimpresivnijem interijeru i eksterijeru, zadivljujućem vinskom podrumu i vrhunskim vinima, sve je poznatiji po najfinijim delicijama. Ovdje su lokalne namirnice pripremljene na nešto moderniji i drugačiji način.
Ako vas put odvede u Poreč, u staroj gradskoj jezgri nalazi se Casa Manzolin by Poletti. Ona je u samo godinu dana postala jedan od najprepoznatljivijih i najoriginalnijih restorana u Istri.
Riječ je o restoranu u vlasništvu vinarske obitelji Poletti, iza koje stoji šest generacija vinara. Ponuda hrane se temelji na spoju tradicionalne i moderne kuhinje s lokalnim namirnicama, koje se najbolje sljubljuju uz Poletti vina.
A ako se zaželite atmosfere prave istarske konobe, posjetite Ponte Porton u Grožnjanu. Na jelovniku imaju istarske delicije poput istarskog pršuta, juhe od šparoga, maneštre, domaće pašte, tartufa, raznovrsnog mesa.
Također, ondje možete isprobati finu paletu deserata: “sfera” od jagoda, cheesecake od pistacije, pjenica od griza s preljevom od jagoda, lava cake te domaći sladoled sa sezonskim namirnicama.
Brtonigla je jedna od gastro središnjica Istre, a mi vas vodimo u San Rocco i Konobu Morgan.
Heritage hotel San Rocco po nekoliko je puta proglašen kao najbolji boutique hotel u Hrvatskoj. Uz jedinstveni doživljaj, ovaj hotel nudi osim smještaja i dva restorana: jedan je gourmet, dok se drugi više veže za tradicionalnu hranu.
Upravo je njihov gourmet restoran ponosni nositeli Michelinove preporuke.
Konoba Morgan je vrhunski restoran koji je također nositelj Michelinove preporuke.
Ondje nam je Nedeljka Krupljan, sommelierka i voditeljica konobe, ispričala svoju uspješnu i zanimljivu priču pod nazivom “Cheers with you by Nedeljka Krupljan” U tom konceptu Nedeljka sa svojim vinima i kanapeima konobe Morgan obilazi vile i jahte turista, koji su zainteresirani za degustaciju autohtonih vinskih sorti.
U Konobi vrijedi istaknuti kultna jela poput domaćih fuža sa pijetlom, telećih obraza s domaćim bućinim njokima, “brasato” boškarina…
Za kraj vam predstavljamo Restoran i hotel Peteani u Labinu. Restoran je kapaciteta oko 40 osoba, “à la carte” te u ponudi ima raznih jela, koja se temelje na domaćim, sezonskim namirnicama.
Sigurni smo da vam se svidjela šetnja terra magicom Istrom.
Jer; doma je najljepše!
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant