Ona i on, zajedno imaju
stotinu pedesetak godina. On je nedavno dobio produženje vozačke dozvole, sretan
poput dječačića što još smije voziti.
Auto, model iz
sedamdesetih, upečatljive boje, stari dostojanstveno s njima. On joj uvijek
otvara vrata auta, počeka da se ona udobno smjesti i onda pažljivo zatvara
vrata. Imamo samo jednu stolicu u trgovini, dok čekaju da ih poslužim, ona
uvijek stolicu prepusti njemu, jer ga boli noga više nego nju.
Jednom mjesečno on nju
vozi kod kozmetičarke da se uredi, jer zna da njoj to treba da bi se osjećala
dobro. Ona bi radije jela frigane inćune, ali naručuje lignjice, jer ih on više
voli, a ne može podnijeti da budu razdvojeni ni u hrani.
Navečer zaspu s rukom u
ruci, sretni što imaju jedan drugoga, rekla mi je.
Ljubovali su kao mladi,
a onda ih je život razdvojio.
Sreli su se opet, obudovjeli
oboje.
Stare iskre su planule i
oženili su se.
Dvadeset i pet godina
su zajedno, vole se još snažnijom ljubavlju nego prije.
Gledajući to dvoje kako
se obasipa sitnim pažnjama, počnete vjerovati da iako ste sami, neka dobra, topla
duša čeka baš vas!
A ako ste u vezi, podsjete
vas svojim ponašanjem da voljenoj osobi svakodnevno pokazujete da vam je
najdraža na svijetu.
Špageti sa pesotm alla genovese
Svojoj najdražoj osobi
na svijetu, napravite fini, brzinski ručak. Prožet opojnim mirisom bosiljka. Nećete
provesti u kuhinji više od pola sata, a ručati ćete kraljevski.
Znalci tvrde da se
pravi opojni okus ovog pesta razvije tek kad ga pripremate u mužaru .Odlučite
li se za takvu varijantu, uvalite to dragome u ruke. Uz poljupce i čašu bijelog
rashlađenog vina. A vi dotle skuhajte špagete,i napravite salatu.
Brža varijanta koja isto
daje izvanredan rezultat –potrpajte sve u električnu sjeckalicu. Najprije
sameljete bademe ili pinjole, zatim dodajete sve ostalo.
Na internetu imate puno
recepata za pesto alla genovese. Radila sam po receptu
drage tete koja je sa mnom podijelila svoju lijepu ljubavnu priču…a isti
recept našla sam i na Coolinarici.
Potrebno vam je:
Za pesto genovese:
30-40 g svježeg
bosiljka
40 g pinjola
(bezobrazno skupe pinjole zamijenite bademima)
40 g naribanog sira Pecorino
40 g naribanog
parmezana
3 češnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
Sol
Još
Špageti
Pola šalice vode u
kojoj su se kuhali
U električnu sjeckalicu
natrgajte bosiljak, grubo mljevene pinjole (bademe), naribane sireve, narezani
češnjak i oko 50 ml maslinova ulja.
Mješavinu usitnite, a
zatim dodajte preostalo ulje, sol i sve zajedno još malo izmiješajte.
Skuhajte tjesteninu u
puno posoljene vode i ocijedite je. Sačuvajte jednu šalicu vode u kojoj se
kuhala.
Pomiješajte pola pesta
sa špagetima, dodajte par žlica vode u kojoj su se kuhali i kratko zagrijte. Poškropite
maslinovim uljem.
Napunite
tanjure,rasporedite ostatak pesta, naribajte obilato sira…i uživajte.
I ne zaboravite-u
snovima i ljubavi nema nemogućeg.
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić