Jedinstvena ljepota prirode, spoj tradicijskih i kulturnih raznolikosti, izvrsni gastro specijaliteti, zanimljive manifestacije. Sve to ima Vrbovsko, koje smo posjetili da vam ponovno pokažemo da je doma najljepše.
Zasigurno jedno od najljepših izletišta u Gorskom kotaru je kanjon Kamačnik. Zanimljivo je da se nalazi na pola puta između Zagreba i Rijeke te tijekom cijele godine privlači izletnike iz svih krajeva Lijepe naše.
Kamačnik je 2002. godine proglašen zaštićenim značajnim krajolikom, koji se prostire na 74,44 hektara, a dužina vodotoka je 32,2 kilometra.
Izvor je krško vrelo rječice još uvijek neizmjerene dubine. Istraženo je 118 metara, nakon čega se nastavlja spiljski kanal, što dovodi do zaključka da je Kamačnik jedan od 3 najdubljih izvora u Hrvatskoj.
1961. godine ovim izletištem je izgrađena pješačka staza te mostovi odnosno viseće galerije ovom prostoru pružaju poseban doživljaj, po čemu je Kamačnik postao poznata destinacija mnogobrojnim posjetiteljima.
Grad Vrbovsko u posljednjih je nekoliko godina znatno uložio posebno u ovo izletište, što ukazuje digitalna novost od ove godine, a to su multimedijalni vodiči odnosno tableti. Oni pomoću aplikacije proširene stvarnosti daju upute obilježenom pješačkom stazom. Tako kada primjerice dođete do table s oznakom “AR”, usmjerite tablet prema tabli. Na ekranu će vam se pojaviti simpatični animirani 3D šumski vilenjak, koji priča o sadržaju table na vrlo zanimljiv i domišljat način.
Posjet Kamačniku nije potpun bez isprobavanja goranskih delicija. One najfinije isprobali smo u bistrou Kamačnik te buffetu Mali raj.
Bistro Kamačnik temelji svoju gastro ponudu na divljači, pastrvama. Pastrve se pripremaju na više različitih načina, dok se gulaš od divljači poslužuje s domaćim okruglicama od kruha. Deserti koje krase podneblje Kamačnika su štrudle od borovnica i šumskog voća.
Zanimljivo je da se u bistrou Kamačnik često odvijaju tematske manifestacije poput Dana jagoda i borovnica, Dana jela od gljiva, Beer fest garden ili pak XXL grill fest.
Stara cesta Rijeka – Zagreb godinama je poznata po brojnim mjestima na kojima se dobro jede. I danas mnogi znaju stati zbog slasne janjetine u buffetu Mali raj.
Ovdje su u fokusu jela sa ražnja i roštilja, prvenstveno janjetina, koja je postala “brend” ove gastro adrese.
Prošetali smo uz frankopanski dvorac u Severinu na Kupi, čime smo završili obilazak Vrbovskog i zaključili kako je doma najljepše.
Više pogledajte u prilogu:
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant