Odlučila sam se iskušati i u turističkom aspektu vinarstva, možda i najuzbudljivijem, koji uključuje kušanje i prezentacije.
Iz te želje, zajedno s kolegicom Marcelom Zagorac, osnovala sam Wine in Nature, odnosno WIN. WIN je platforma koja nudi prijevoze do specifičnih vinarija, njihovih vinograda i prirodnih okruženja, gdje se može bezbrižno uživati u vrhunskim vinima te istarskim i kvarnerskim delikatesama poput pršuta, kamenica, šparoga, sira, maslinovog ulja, tartufa i octa.
Naša platforma pruža jedinstveno iskustvo spajanja prirode i enogastronomije, omogućujući posjetiteljima da dožive sve čari koje ove regije nude uz stručno vodstvo enologa.
Nina Vičić je opatijska poduzetnica s istarskom adresom. Njezina ljubav prema vinima započela je u Poreču, gdje je upisala studij vinarstva u koje se zaljubila. Imala je priliku raditi u renomiranim vinarijama poput Coronice i Pervino, a sada je ponosna voditeljica imanja Tenuta Tre Terre u Momjanu. Upravo o ovom čarobnom mjestu smo nedavno pisali te moramo priznati da nas je osvojilo već na prvi pogled svojim domaćinima, ponudom i cjelokupnim doživljajem za sva osjetila.
Više o sebi, platformi “Wine in Nature”, o povratku u rodnu Opatiju i ostalima planovima, otkrila nam je Lady Boss Nina Vičić u intervjuu!
Predstavite nam se!
Ja sam Nina Vičić, dolazim iz predivne Opatije. Moje školovanje započelo je u Hotelijersko-turističkoj školi u Opatiji, gdje sam otkrila svoju ljubav prema promjenama i izazovima. Ta škola mi je kroz praksu omogućila da se okušam u različitim segmentima turizma i ugostiteljstva, što me dodatno motiviralo da istražujem nove puteve.
Želja za novim iskustvima odvela me do Poreča, gdje sam upisala studij vinarstva. Tamo sam pronašla sve što sam tražila i više – izazove, vanjske aktivnosti, zanimljive prakse i priliku da se “uprljam” radeći rukama. U tih pet godina školovanja, uz brojne izlete i degustacije, Istra je postala neodvojivi dio mene. Radila sam u renomiranim vinarijama poput Coronice i Pervino, a sada sam ponosna voditeljica imanja Tenuta Tre Terre u Momjanu.
Opisati svoju osobnost u tri riječi nije jednostavno. Kao tipični Blizanac, rekla bih da moja osobnost varira ovisno o društvu i situacijama. Ali mogla bih možda istaknuti : inovativna, suosjećajna i odgovorna.
Vrlo ste aktivni u enologiji i pokrivate više područja. Osnivačica ste platforme „Wine in Nature“. Možete li nam reći nešto više o tome?
Kroz studij vinarstva, njegovu praksu te rad u različitim poslovima, željela sam se iskušati u svim segmentima ove industrije. Vjerovala sam da trebam započeti u vinogradu, gdje sve počinje, pa sam radila u vinariji Coronica i posvetila se radu u vinogradu. Zatim sam u vinariji Pervino stekla znanje o proizvodnji i čuvanju vina. Na kraju, odlučila sam se iskušati i u turističkom aspektu vinarstva, možda i najuzbudljivijem, koji uključuje kušanje i prezentacije.
Iz te želje, zajedno s kolegicom Marcelom Zagorac, osnovala sam Wine in Nature, odnosno WIN. WIN je platforma koja nudi prijevoze do specifičnih vinarija, njihovih vinograda i prirodnih okruženja, gdje se može bezbrižno uživati u vrhunskim vinima te istarskim i kvarnerskim delikatesama poput pršuta, kamenica, šparoga, sira, maslinovog ulja, tartufa i octa.
Naša platforma pruža jedinstveno iskustvo spajanja prirode i enogastronomije, omogućujući posjetiteljima da dožive sve čari koje ove regije nude uz stručno vodstvo enologa.
Imali smo priliku nedavno upoznati vas u Momjanu na imanju Tenuta Tre Terre, gdje se održavaju zanimljivi tematski piknici. Koja je Vaša uloga ondje?
To je onaj trenutak u životu kada shvatiš da zaista vrijedi uzrečica “nikad ne reci nikad.” Moj put me doveo do Momjana, gdje sam preuzela ulogu voditeljice imanja na kojem se proizvodi prvi istarski craft ocat, Nota. Moja glavna zadaća je održavanje ovog prekrasnog imanja i briga o kvaliteti octa.
Na imanju organiziramo predivne događaje otvorene za sve zainteresirane, često povezane s promocijom vina, octa i istarskih delicija. Nedavno smo, na prijedlog kolege Denisa Mohenskog, pokrenuli piknike u vinogradu, zanimljivu i opuštajuću aktivnost koju su svi objeručke prihvatili. To je upravo ono o čemu sam sanjala s WIN-om – degustacija i uživanje u vinima u vinogradima i prirodnim okruženjima.
Tenuta Tre Terre je idealno mjesto za to, sa svojim zatravljenim vinogradima i prekrasnom klimom, pružajući svakodnevnu priliku zaljubljenicima u vino da pobjegnu od gradske vreve i uživaju na svježem zraku, bilo pod hrastovima ili u večernjim satima među vinogradima.
Iza sebe brojite zanimljive gastro/eno festivale, projekte, suradnje. Možete li nam izdvojiti neke?
Svakako mogu spomenuti naše događaje koji se nadam da će postati tradicionalni i kako će iz godine u godinu postajati prave gastro oaze.
Lila Day je čaroban dan u srpnju, preplavljen ljubičastim tonovima i mirisima lavande. Na našem imanju imamo lijep put lavande i nasade, pa smo iskoristili priliku da sljubimo taj prekrasan cvijet s gastronomijom. Tog dana s oduševljenjem prihvaćamo sve što je ljubičasto – promoviramo crna i roza vina, koktele, spritzeve, ljubičastu pivu, rakiju, hranu, sladoled i prekrasne proizvode od lavande te ljubičaste rukotvorine.
Bubble Day organiziramo u kolovozu, dan posvećen svim oblicima mjehurića koje možemo zamisliti. Od klasičnih pjenušaca do biser vina, raznih spritz koktela, bubble tea u raznim izvedbama te sapunastih mjehurića koji plešu u zraku i razveseljavaju male i velike.
Još jedan događaj je Šalša Night, također eno-gastro doživljaj gdje uz ritmove salse pripremamo šalšu i uživamo u vinima i drugim delicijama. Noć koja spaja strast i hedonizam, ples i gastronomske delicije.
Na svim ovim događajima razni vinari imaju priliku predstaviti svoja vina i kreacije, dok destileri i majstori koktela dijele svoje umijeće. Naši kuhari uvijek tematski prilagođavaju hranu koja uvijek iznenađuje. Trudimo se da naši događaji budu raznoliki, omogućujući uživanje u šetnjama po imanju, kušanju novih delicija, zabavi i plesu te nudeći atraktivne radionice za najmlađe i one starije.
Inače ste iz Opatije. Nedostaje li Vam? Planirate li se jednoga dana možda vratiti u naše krajeve?
Da, stalno govorim kako ću se vratiti, ali zapravo nikad nisam ni otišla. Dio mene je uvijek u Opatiji, odnosno na Kvarneru, balansirajući između održavanja obiteljskih i prijateljskih odnosa te stvaranja novih vizija za budućnost. Tu se svakako vidim. Smatram da je ovo sve proces učenja i da će u jednom trenutku doći vrijeme da se posvetim svom kraju i stvorim obiteljski posao na prekrasnom Kvarneru.
Za početak smo otvorili mali OPG, pa se nadam da će postupno rasti i postati mjesto gdje ćemo svi zajednički raditi i ostvarivati se kao obitelj i pojedinci. Sigurno će tu biti vina i rakija, ali i svega što naše vrijedne ruke mogu proizvesti – od finih sokova do marmelada i tjestenina, a nadam se i male kuhinjice gdje ćemo spremati neto ubrane delicije poput šparoga i gljiva i slično.
Je li teško biti žena poduzetnik?
Biti žena poduzetnik svakako je izazovno. Potrebna je velika hrabrost i spremnost na niz padova da bi se uopće krenulo tim putem. Osim toga, uspješan poduzetnik, bez obzira na spol, mora imati posebnu osobinu – znati podijeliti svoje znanje i zadatke. Biti poduzetnik ne znači raditi sve sam. Ključno je učinkovito delegirati zadatke i surađivati s drugima. Raditi sve sam može biti neodrživo i ograničiti rast poslovanja, pa je važno prepoznati i koristiti vještine i znanja drugih ljudi.
Smatram da je upravo to područje u kojem još imam puno za naučiti i ostvariti da bih se nazvala pravim poduzetnikom. Svaki dan donosi nove lekcije i prilike za rast, a to je ono što ovaj put čini tako uzbudljivim.
Što Vas najviše veseli i pokreće u poslu?
Novi izazovi i prilike za učenje ono su što me najviše pokreće. Sam put do nečeg novog i satisfakcija nakon svladane lekcije za mene su izvor motivacije u svim poslovima. Zbog toga mi nije teško uhvatiti se u koštac sa svime što je potrebno – od lopate do bagera, vožnje kombija za prijevoz gostiju, dizajna plakata, brošura i weba, ocjenjivanja vina na sajmovima, savjetovanja vinara, kuhanja, proizvodnje octa i vina, pa čak i organizacije evenata.
Sve su to hrabre odluke koje donose veselje i pokreću me i one koje me ne vežu samo za jedan posao.
Što Nina radi kad ne radi?
E to je možda problem – najčešće uvijek nešto radim, zato je bitno raditi s guštom! Kad se ipak odmaknem od posla, to je obično zbog obiteljskih slavlja, okupljanja, druženja s prijateljima, vremena za rekreaciju, šetnji s psom i dragom osobom.
Neizostavne su i fine večerice u krugu prijatelja gurmana i zaljubljenika u vina, s kojima guštam u novim još neotkrivenim vinima ili pak onim dobro znanim vrhunskim i arhivskim.
Daljnji planovi?
Planovi za sezonu uključuju uživanje u poslu i ljeto – organizacija prekrasnih događaja na idiličnom imanju Tenuta Tre Terre te proizvodnja ukusnog octa.
Dugoročni planovi obuhvaćaju okupljanje obitelji oko zajedničkog cilja stvaranja OPG-a i agroturizma Kačaki u Veprincu, koristeći sva stečena znanja i resurse.
Po Vašem mišljenju, zašto posjetiti Istru u ljetnim mjesecima?
Istra je prekrasna tijekom cijele godine! Tko god ima priliku, uvijek može doći i uživati jer Istra nudi toliko mogućnosti – od prekrasnog zavičaja do bogate kulture, gastronomije i mnogo toga drugog.
Za ljetne mjesece posebno bih istaknula da se u unutrašnjosti Istre može uživati u hladovitim idilama izvan gradske vreve. Istra nudi bezbroj doživljaja i novih aktivnosti koje ne moraju biti striktno vezane samo uz obalu i more, jer Istra je puno više od toga. Zamislite hlad hrastova, povjetarac u kosi, osvježavajući špric s najfinijim istarskim likerima i vinima ili čašu osvježavajuće malvazije ili rosea uz platu najboljeg sira i maslinovog ulja.
Pogled prema vinogradima i miris lavande, cvrkut ptica i cvrčka i mir – to je Istra u svojoj najboljoj verziji.
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Nina Turina, Sebastijan Skoko, Impala Studio i Berislava Picek