Jedinstvena jednodnevna gastronomska manifestacija „Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast“ održana je jučer ispred interpretacijskog centra DUBoak u Malinskoj.
Na ovom posebnom gastro doživljaju nagrađivani chef Marin Pleše predstavio je zanimljiva jela prema receptima iz knjige Branka Fučića „Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice“ u kojoj je fra Karlo sa svojim naučnikom podijelio tajne samostanske kuhinje.
Marin Pleše, chef kuhinje Villa Rova: “Ovom manifestacijom obilježavamo rođendan akademika Branka Fučića te interpretiramo stara jela iz njegove knjižice, uz osobni zaokret. Imamo jela s dagnjama, bakalarom, slanutkom te domaću palentu s marinadom (savurom) od inćuna i srdela.”
Tradicijom inspirirana jela, poput Fratarske čičade i Datula na buzaru, krčka vina i craft pive, izlagači lokalnih otočkih proizvoda te mnogo dobro glazbe oduševili su publiku koja je s nama podijelila svoje pozitivne dojmove, a za palentu s inćunima tražila se i porcija više.
Janja Benić: “Po prvi ću put probati bakalar na glagoljaški način. Sretna sam da sam danas u Malinskoj na ovoj lijepoj manifestaciji i oduševljena sam svim jelima koje sam do sada probala, a posebno dagnjama.”
Nikica Stijepić: “Probali smo čičadu, bakalar na glagoljaški i dagnje na buzaru koje su nam trenutni favorit, a još moramo probati i palentu.”
Ivana Plavšić: “Jako sam zadovoljna svim jelima. Započela sam s dagnjama, nastavila s bakalarom i završavam sa slanutkom i sve mi je jako dobro.”
Odlična je atmosfera vladala ovom originalnom manifestacijom koja slavi običaje i tradiciju te je privukla brojne posjetitelje željne izvrsne hrane, finog vina i dobre zabave.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant