Moj put u financijama je krenuo od doslovno uloge dostavljača u smislu prikupa papirologije od klijenata za potrebe računovodstva do Direktora Financija jedne internacionalne korporacije. Za jednu ženu u tom biznisu dosta mlada sam postala Financijski Manager – sa samo 33 godine…
Taj posao davao mi je veliku financijsku sigurnost, ali unatoč tome odlučila sam riskirati i uzeti pauzu te se odmoriti nekoliko mjeseci od svega. Dogodili su se ljudi, situacije i prilike, a ja sam shvatila koliko me u biti priprema hrane i njena prezentacija stvarno vesele. Sve je nekako došlo spontano, ali s dobrom vibrom i puno gušta pa sam na kraju i odlučila pokrenuti vlastiti posao “Mrva gušta”.
Ana Blažek je diplomirani ekonomist, koja je velik dio svog radnog vijeka provela upravo u financijama. Zahvaljujući svom velikom trudu i zalaganju, dospjela je do visoke pozicije te je vrlo mlada postala financijski manager unutar internacionalne korporacije.
Uz velik obim posla, pritisak, rokove i stres, Ana je počela uviđati kako gubi zdravlje te vrijeme za svoje najdraže. Stoga se odlučila za pauzu, nakon koje su joj se otvorili novi vidici i vratila njezina prva ljubav; ona prema kuhanju. Uz razne edukacije, isprobavanje recepata i pripreme hrane. Ana je odlučila pokrenuti vlastiti biznis; catering “Mrva gušta”, koji je osvojio srca brojnih ljubitelja zdravih i ukusnih zalogaja.
O svojiim počecima, poduzetništvu, ponudi “Mrva Gušta” te daljnjim planovima, otkrila nam je Lady Boss Ana Blažek!
Predstavite nam se; otkud ste, školovanje, kako biste opisali svoju osobnost, hobiji…
Rođena sam u Zagrebu, gdje sam i pohađala srednju školu i fakultet. Po struci sam diplomirani ekonomist, smjer Računovodstvo i Financije. Majka sam dvoje djece ( 13 i 17 god), udana.
Privatno sam vesela, neopterećena i otvorena osoba dok u poslovnom svijetu sam vrlo odgovorna, pedantna i ”igram” po pravilima. Volim boraviti u prirodi, kuhati i veliki sam hedonista. Obožavam gledati Masterchef.
Slobodno vrijeme provodim u vrtu ili na moru, sa svojom obitelji i našim francuskim buldogom.
Stojite iza cateringa „Mrva gušta“. U ovom biznisu ste „novi“. Prije toga ste radili nešto posve drugo. Ispričajte nam ukratko svoj poslovni put!
Više od 20 godina radila sam u računovodstvu i financijama a u zadnjih petnaestak godina u velikim internacionalnim korporacijama na menadžerskim pozicijama. Moj put u financijama je krenuo od doslovno uloge dostavljača u smislu prikupa papirologije od klijenata za potrebe računovodstva do Direktora Financija jedne internacionalne korporacije.
Za jednu ženu u tom biznisu dosta mlada sam postala Financijski Manager – sa samo 33 godine.
Možete li nam otkriti koji je bio prijelomni trenutak koji Vas je potaknuo na promjenu karijere?
Ne mogu reći da se dogodio taj famozni ”prijelomni trenutak” opisala bih to kao fazu koja je trajala neko duže vrijeme a manifestirala se svakodnevnim unutarnjim nezadovoljstvom. Kada ste radi obima posla, pritiska rokova i obaveza u nekom svom vrtlogu stresa, ne vidimo da nam je to sve postalo previše te da gubimo ono najvažnije – zdravlje i vrijeme za naše najmilije.
Taj posao davao mi je veliku financijsku sigurnost, ali unatoč tome odlučila sam riskirati i uzeti pauzu te se odmoriti nekoliko mjeseci od svega.
Oduvijek sam voljela kuhati i isprobavati nove recepte. Veliki sam ljubitelj tradicionalne kuhinje iz svih podneblja Lijepe naše, ali za vrijeme moje ”pauze” ponovno se probudila strast i želja jer konačno sam imala vremena za uživanje u kuhanju. Tako da prvih mjeseci nisam izlazila iz kuhinje… Pekla sam, mijesila, isprobavala recepte, pohađala razne edukacije te su se nekako spontano dogodili ljudi, situacije i prilike, a ja sam shvatila koliko u biti priprema hrane i njena prezentacija me stvarno vesele.
Sve je nekako došlo spontano ali s dobrom vibrom i puno gušta pa sam na kraju i odlučila pokrenuti vlastiti posao.
„Mrva gušta“ je vrlo brzo osvojio srca brojnih ljubitelja zdravih i ukusnih zalogaja. O kakvim jelima, odnosno namirnicama je riječ?
Pokušavamo biti autentični, drugačiji od drugih, želimo predstaviti mix stranih i domaćih jednostavnih tradicionalnih jela u obliku malih zalogaja a odakle je i došla ideja za naziv Mrva Gušta.
Volim azijsku kuhinju i pokušavamo je spojiti sa našom tradicionalnom. Biramo dobre, kvalitetne domaće namirnice i nastojimo ubaciti u svaku ponudu i zdravije vrste žitarica, te svakom jelu dajem neki svoj osobni „touch“ i onaj mali tajni sastojak ili postupak koji zapravo čini razliku.
Što je najtraženije i najpopularnije iz vaše ponude?
Razne vrste salata u čašicama, ”zdraviji street food” u craft posudicama, minjon burger peciva koje sami izrađujemo za potrebe cateringa, chutney od luka, gluten free ponuda.
Vege i raw vege jela su isto tako dosta tražena u zadnje vrijeme, a s njima mjesto dijele i naši kolači, mini tortice, monoporcije te razni mousse-evi.
Je li teško biti žena – poduzetnik?
Ne bi rekla da je teže nego muškarac – poduzetnik. Generalno je zahtjevnije biti žena u današnjem društvu, pogotovo ako želiš biti uspješna i kao majka, supruga, kćerka i sestra. Još uvijek učim, isprobavam i educiram se jer bez toga nema napretka. Poduzetništvo (kao i financije) su ono što poznajem tako da sam se tu dobro snašla.
Što Vas najviše veseli i pokreće u poslu?
Zadovoljni klijenti, njihovi dojmovi i pozitivne konstruktivne kritike ostalih. Ali najviše me veseli u mojem novom biznisu je SLOBODA – sloboda stvaranja, kreiranja i sloboda određivanja kako provodim svoje vrijeme.
Što biste poručili ženama koje se premišljaju o pokretanju vlastitog biznisa?
Strast i ljubav moraju biti na prvom mjestu, uvijek isporučite 120% od sebe, ostanite pozitivne i vjerujte u sebe, tek tada sve ostalo dođe i posloži se samo od sebe.
Daljnji planovi?
Proširiti tržište i tim, uvesti par noviteta u ponudu, unaprijediti opremu i sačuvati strast!
Gdje Vam se zainteresirani mogu javiti?
Svi zainteresirani se mogu javiti na Mrva gušta profile FACEBOOK i INSTAGRAM
Veselim se vašim upitima ili potencijalnoj suradnji.
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: privatni arhiv