Od mesnih delicija, preko graha i raznog povrća pa sve do krušnih delikatesa, makedonski specijaliteti uvijek oduševe! Naš Extravagant chef, Makedonka Olivera Starčević godinama živi u Rijeci i uvijek rado podijeli neke od svojih recepata kako bi predstavila kulinarstvo svoje zemlje.
Olivera je u DanKüchen studiju na Škurinjama pripremila jelo čije nas je ime istog trena zaintrigiralo, pite pastrmajlije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
PITE PASTRMAJLIJE
1 kila brašna tip 00
27 grama soli
0, 3 grama sviježeg kvasca
620 ml vode
(najbolje da se ovo tjesto zamijesi navečer)
700 grama svinjskog buta bez kosti
5 jaja
200 grama pancete u komadu
male tanke paprike iz teglice
50 grama svinjske masti
Zacini:
2 žličice soli
2 žličice crvene paprike
1žličica papra
2 žličice vegete
2 žlice maslinovog ulja
Zagrijemo pećnicu na 270-300 stupnjeva, oko 45minuta. Nasjeckamo meso na sitne komadiće, stavimo sve začine i malo maslinovog ulja. Pokrijemo i stavimo u frižider (meso je najbolje marinirati večer ranije).
U posudu ulijemo 620 ml hladne vode, stavimo pola kile brašna tip 00, sol i 0, 3 grama kvasca te miješamo dok ne nestanu grudice pa dodamo još pola kile brašna. Dobro zamijesimo da se ništa ne lijepi (najbolje zamijesiti večer ranije i pustiti na sobnoj temperaturi).
Nasjeckamo pancetu na komadiće, a na papir za pečenje složimo tijesto u obliku brodića. Meso i pancetu raspodjelimo na pet brodića, stavimo peći i nakon pet minuta stavimo po jedno jaje i prstohvat soli na svaki brodić.
Pečemo dok korica ne dobije tamniju boju te postane hrskava. Kad je gotovo, svaki brodić premažemo svinjskom masti. I uživamo u pitama pastrmajlijama!
Uz DanKüchen izvrsna ponuda i odlične akcije su sigurne, a trenutno je prava prilika za nabavu Bosch proizvoda čija je bijela tehnika (pećnica, ploča za kuhanje, perilica posuđa, hladnjak) na posebnom sniženju. Odaberite svoj Bosch set, najjeftiniji na tržištu!
DanKüchen RijekaOsječka 56051 227 318
Pite pastrmajlije zanimljiv su makedonski specijalitet, idealne za ležerna druženja kada se, uz puno smijeha i dobrog razgovora, zaželimo nečeg ukusnog, a novog i drugačijeg na blagovaonskom stolu!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant