Tagliatelle, farfalle, ravioli, spaghetti, lasagne, garganelli, ravioli… Obožavamo paštu u svakom obliku!
No, jeste li znali da ju možete naučiti izraditi? PAŠTAda je jedinstveno mjesto na našem području, gdje nastaje najbolja domaća tjestenina.
View this post on Instagram
PAŠTAda je riječki brend za tjesteninu, iza kojeg stoji simpatična Admira Eibek. Razlikuje se od drugih proizvođača tjestenine po tome što je apsolutno sve ručno rađeno.
Osim proizvodnje, Admira vodi i radionice izrade tjestenina. To nas je odmah zaintrigiralo te smo se uputili na radionicu. Bilo je fantastično!
Na radionici smo naučili izraditi dvije vrste pašte: tagliatelle i farfalle. Za izradu istih koristili smo nekoliko začina, kako bismo pašti dali posebnu boju, ali i osobni potpis. Na raspolaganju smo imali kurkumu, dehidriranu ciklu i pečenu dimljenu papriku, koje smo mogli dodati u tijesto.
Osim samog praktičnog dijela, naučili smo nešto i o povijesti tjestenine. Iako mnogi misle da ona potječe iz Italije, prava istina je da su Turci zaslužni za njezin nastanak, zahvaljujući statusu najvećih trgovaca u svijetu. Talijani su prepoznali vrijednost tjestenine te ju popularizirali i nadjenuli joj nekoliko imena, ovisno o njezinom obliku.
Najzabavniji dio PAŠTAda radionice svakako je bilo samo oblikovanje pašte, gdje nam je Admira demonstrirala kako se izrađuju barchette, sorpresine, odnosno tagliatelle i farfalle. Uz njezino profesionalno vodstvo i ljubav, brzo smo svladali vještine izrade te nismo mogli dočekati finalni rezultat.
Nakon kuhanja u trajanju od minutu i pol, Admira nam je servirala tagliatelle sa šafranom i sušenim rajčicama te farfalle s pestom genovese. Malo je reći da su okusi bili božanstveni i neusporedivi s paštom koju inače konzumiramo kod kuće.
Ugodni i topli ambijent, puno smijeha te ljubav prema pašti uz talijansku glazbu u pozadini… PAŠTAda se pokazao kao “place to be” za sve generacije.
Ukoliko želite razveseliti dragu vam osobu ili možda svoje klince, svoj termin za radionicu izradu pašte možete rezervirati već danas. Jedno je sigurno; mi se jedva čekamo vratiti!
PAŠTAda
Adresa: Viškovo 125B
Mobitel: 092 306 5447
Instagram: @past.ada
Facebook: PAŠTAda
E-mail: pastadarijeka@gmail.com
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Extravagant