Jedno od najpopularnijih zimskih jela koje se nalazi na meniju svakog kućanstva svakako je varivo. Postoje razne varijante i kombinacije sastojaka i okusa za variva, te je idealan izbor u zimskim mjesecima, kad govorimo o jelima “na žlicu”.
Osim što je riječ o toplom i finom jelu bogatih nutritivnih vrijednosti, često nam varivo ostane i za idući dan, kada je čak još boljeg okusa.
Ovoga puta izdvojili smo recept za varivo s junetinom i ječmom, s potpisom food influencerice Ane Antonović, poznate pod IG imenom @kuhana_i_pecena.
View this post on Instagram
Donosimo detalje u nastavku!
VARIVO S JUNETINOM I JEČMOM
Sastojci:
-luk
-2 mrkve
-1/4 celer
-1dcl crnog vina
-pelati
-0,5kg junećeg mesa
1 luk, 2 mrkve i 1/4 glavice celera narezati na sitne kockice pa dinstati deset minuta, a zatim podliti s 1 dcl crnog vina i dinstati dok vino ispari.
Dodati pola kg mesa narezanog na kockice pa sve skupa zapržiti, a zatim preliti s pelatom i vodom. Potom umetnui začine, poklopiti i na laganoj vatri kuhati sat vremena.
Ječam natopiti u hladnoj vodi pola sata, pa ga dodati u varivo i podliti s još malo vode. Kuhati još oko 45 minuta, pa ostaviti desetak minuta da odmori prije serviranja.
Dobar tek!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: privatni arhiv