“Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu. S nama je počela cijela ta priča o paškom siru jer smo mi bili prvi koji smo mu dali etiketu i poslali ga na police dućana, prvi koji smo ga poslali na natjecanje i dobili medalju za njega, prvi koji smo od paškog sira napravili brend koji je danas poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.
Tajna paškog sira je u tome što on sadrži esenciju otoka Paga u sebi; njegov škrti kamenjar s vegetacijom koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna- puna aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime.”
Martina Pernar Škunca je voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. Po završetku fakulteta u Zagrebu i pripravničkog staža u paškoj osnovnoj školi, nije uspjela pronaći posao u struci te se vratila u metropolu. Ondje je upisala MBA na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, zaljubila se u svog sadašnjeg muža iz Novalje i vratila se na rodni Pag, gdje je započela raditi u Paškoj sirani u kojoj je već 12 godina.
O ponudi Paške sirane, u čemu se krije posebnost Paškog sira, svjetskim medaljama i nagradama te obiteljskom biznisu, otkrila nam je Lady Boss Martina Pernar Škunca!
Predstavite se našim čitateljima! Kako biste opisali svoju osobnost u 3 riječi?
Zovem se Martina Pernar Škunca, dolazim s predivnog i jako interesantnog otoka – otoka Paga. Voditeljica sam marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. Završila sam Filozofski fakultet u Rijeci te MBA na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, smjer Marketing.
Nekako mi je najteže govoriti o sebi 😊, ali kad bi to bile 3 riječi onda bih rekla: 1. uporna 2. strastvena 3. pozitivna ( tako kažu )
Ipak, odlučili ste ići u drugom smjeru – upisali ste MBA na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta te ste se vratili na rodni otok Pag.
Završila sam Filozofski fakultet i nekako sam se najviše vidjela u radu s djecom, u školi. Škola i jest moja prva ljubav. Odradila sam pripravnički staž u svojoj osnovnoj školi u Pagu te položila stručni ispit, ali nisam uspjela naći stalan posao u struci.
Paška sirana je jednim dijelom i u vlasništvu moje obitelji, moj pokojni otac je bio dugogodišnji direktor Paške sirane, ali moram naglasiti da me moji roditelji nikad nisu tjerali da se vratim na Pag i nastavim obiteljski posao.
Pustili su me da sama odaberem svoj put pa tako i fakultet, na čemu sam im zaista zahvalna jer mi je Filozofski fakultet zbilja dao jednu širinu, a osim toga upoznala sam predivne ljude zbog čega se često vraćam u Rijeku.
Rijeka je za mene drugi dom. Ali da se vratim na temu; zbog nedostatka posla u struci, upisala sam Marketing na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta i taj MBA je promijenio moju perspektivu. Uz to, zaljubila sam se u svog muža koji je s otoka, iz Novalje, tako da su se nekako sve kockice posložile i sve je ispalo onako kako je trebalo biti… 🙂 Nakon MBA počela sam raditi u Paškoj sirani i tamo sam već skoro 12 godina.
Nakon života u Zagrebu, vratili ste se na rodni otok Pag. Razlog je bio poslovne prirode?
Olakotna okolnost je što živim na otoku, nama otočanima dan ipak malo duže traje nego u gradu. Život je puno jednostavniji, sporiji što mi daje mogućnost da uskladim sve svoje obaveze, a i uz to guštam u nekim svojim stvarima kao što su duge šetnje prilkom kojih često ne susretnem čak ni mačku, a kamoli čovjeka… 🙂 Život na otoku ima svoje mane, ali i prednosti. Ja sam nekako zavolila i tu našu zimu koliko god je pusto ponekad.
Što se sve nalazi u ponudi Paške sirane?
Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu. S nama je počela cijela ta priča o paškom siru jer smo mi bili prvi koji smo mu dali etiketu i poslali ga na police dućana, prvi koji smo ga poslali na natjecanje i dobili medalju za njega, prvi koji smo od paškog sira napravili brend koji je danas poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.
Moj otac i njegovi partneri su od jedne male otočne zadruge izgradili tvrtku koja danas izvozi čak i u SAD.
Osim Paškog sira koji je naš najvažniji proizvod i naša zvijezda, proizvodimo još desetak sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka; to su miješani sirevi Dalmatinac i Pramenko, sir s kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, nekoliko vrsta kravljih sireva; Trapist, Primorac, Pagus i mladi kravlji sir Parenjak te sir s tartufima. Proizvodimo i ovčju i kravlju skutu, a odnedavno i sirne namaze.
Za sad u ponudi imamo dvije vrste sirnih namaza; Classic i Tartufi. To je jedan novitet u našoj proizvodnji, jer nikad se prije nismo bavili proizvodnjom namaza, mi smo se kao i većina sirara na Pagu specijalizirali za proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva, ali smo u izazovnoj 2020. godini odlučili investirati u stroj za proizvodnju sirnih namaza. Neko vrijeme smo razvijali taj proizvod, a ono što je prekrasno jest da smo nakon samo nekoliko mjeseci od lansiranja tog proizvoda na tržište, poslali ga na natjecanje i osvojili medalju za njega na International Cheese Awards-u u Engleskoj. To nam je možda i najdraža medalja, jer smo ju dobili za nešto što je bilo potpuno novo za nas i čime se nikad prije nismo bavili.
Otkrijte nam po čemu je upravo Paški sir poseban? Koja je njegova tajna?
Ja volim reći da neke velike tajne u samoj proizvodnji i nema. Proizvodnja paškog sira ne razlikuje se puno od proizvodnje drugih tvrdih i polutvrdih sireva. Tajna je u tome što on sadrži esenciju otoka Paga u sebi; njegov škrti kamenjar s vegetacijom koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna- puna aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime. Naša paška ovca jede travu s paških pašnjaka i to je ono što njeno mlijeko, a time i sir čini posebnim u svakom smislu. Dakle, tajna je u otoku Pagu… 🙂
Možete li izdvojiti najveća postignuta, nagrade, uspjehe?
Paški sir je možda i najprepoznatljiviji hrvatski proizvod jer je osvojio jako puno medalja na domaćim, ali i međunarodnim natjecanjima i to vrlo prestižnim kao što su World Cheese Awards, Global Cheese Awards, International Cheese Awards, World Championship Cheese Contest…Gotovo da nema natjecanja na koje ne samo Paška sirana nego i druge sirane na otoku pošalje sireve, a da ne dobije medalju. Toliko da smo se na neki način već i razmazili tim medaljama pa ako nije zlato, kao da i nije medalja…:-) Šalu na stranu, sve medalje i nagrade doveli su nas do toga da je paški sir zbilja upisao otok Pag i Hrvatsku na sirnu kartu svijeta.
O njemu su pisali brojni svjetski mediji kaom što su New York Times, BBC, Culture Cheese Mgazine i brojni drugi…Jako puno ljudi dolazi na otok Pag isključivo zbog Paškog sira i gastronomije. Ljudi žele vidjeti gdje se proizvodi najbolji hrvatski sir, žele ga probati u autentičnom ambijentu, žele vidjeti kako se proizvodi.
Zbilja je interesantno da se na tako golom i kamenitom otoku kao što je Pag kojeg zovu i Mjesečevim otokom zbog njegovog krajolika, proizvodi tako dobar i kvalietetan sir kojeg je prepoznala i struka. Ali u tome i je ljepota priče o paškom siru. On je kao cvijet iz kamena…
Svojim osobnim uspjehom u poslovnom smislu, smatram to što sam izabrana za predsjednicu Udruge proizvođača paškog sira kao jedina žena u Udruzi…:-) Sretna sam da su moji muški kolege prepoznali moju ljubav i strast prema našem proizvodu. A i moj pokojni otac Ante je bio prvi predsjednik Udruge kad je ona osnovana 2005. Tako da ta uloga, za mene ima i emotivnu vrijednost.
Svojim osobnim uspjehom u privatnom smislu smatram što sam rodila jednu predivnu, empatičnu djevojčicu koja je moj najveći ponos. Rodila sam ju u teškim trenucima, kad je moj otac bio na kraju svog životnog puta i sve s njenim rođenjem i mojom trudnoćom, bilo je duboko isprepleteno s odlaskom mojeg oca. To što sam ju uspjela roditi samo nekoliko dana prije njegovog odlaska i to što ju je on uspio vidjeti- smatram nekom našom zajedničkom pobjedom.
Što Vas najviše veseli i pokreće u poslu?
Biti proizvođač u Hrvatskoj nije lako, ima jako puno izazova i problema s kojima se svakodnevno susrećemo, ali kad netko prepozna vašu emociju i tu predivnu priču koju paški sir ima- nekako je sve lakše. Zaista se smatram privilegiranom što imam mogućnost da promoviram jedan tako dobar proizvod kao što je Paški sir. Za nas, Pažane, on je puno više od sira, puno više od hrane…Dio je naše tradicije, našeg nasljeđa i nešto na što smo svi jako ponosni.
Gdje zainteresirani mogu pronaći vaš sir?
Naši sirevi su dostupni u gotovo svim trgovačkim lancima, a imamo i naš web shop: welovecheese.club by Paška sirana tako da možete naručiti sireve i u gotovo par klikova su na vašem stolu. Sad je trenutno sezona proizvodnje paške skute koju ljudi naprosto obožavaju jer je zahvalna za pripremu raznih jela; slanih i slatkih, a i jako je zdrava jer je bogata proteinima. Tako da ako želite pašku, ovčju skutu, a ona se proizvodi samo u ovom prvom dijelu godine; od siječnja do srpnja kad je proizvodnja mladog paškog sira- posjetite naš web shop… 🙂
Što biste savjetovali svima onima koji se premišljaju „uploviti u poduzetničke vode“?
Savjetovala bih im da budu hrabri i odvažni, da ne budu nesigurni kakva sam ja na svom početku bila. Važno je stalno raditi na sebi, iskoristiti svaku priliku za učenje i raditi na networkingu, umrežavati se i povezivati. Znanje je moć i ono nam daje samopouzdanje.
Daljnji planovi?
Voljela bih cijeli svoj radni vijek provesti u Paškoj sirani. Voljela bih da tamo radi i moja kćerka i moje nećakinje i djeca partnera moga oca jer to je ono što su oni gradili i za što su dali svu svoju energiju. Meni novac uopće nije toliko bitan, ono što želim je da se naša tvrtka razvija, da naš brend raste i razvija se. Za mene je ovo više od posla…
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant, privatni arhiv