Lorena Otavijević vlasnica je slastičarskog obrta “Daj Kolačić”. Iako je po zanimanju diplomirani ekonomist, ipak se najviše pronašla u bezglutenskim kolačićima, o čijim receptima možemo čitati na njenom blogu Daj Kolačić ili na društvenim mrežama.
Više o sebi, izazovima pri pokretanju biznisa, posebnostima njezinih slastica, daljnjim planovima, otkrila nam je Lady Boss Lorena Otavijević!
Predstavite nam se; otkud ste, školovanje, kako biste opisali svoju osobnost, hobiji…
Moje ime je Lorena Otavijević, živim u Rijeci. Prvotna struka mi je bila diplomirani ekonomist, međutim nikako se nisam pronašla u toj branši, pa sam se prije dvije godine službeno prekvalificirala u slastičara.
Inače majka dvoje dječaka (3 i 10 god), udana. Po prirodi sam dosta ambiciozna i pomalo opsjednuta radom. Bilo kakvi zadaci i obaveze me ispunjavaju, bez toga se osjećam loše. Ne znam bih li to nazvala prednošću ili nedostatkom, budući da sam neprestano u pokretu. Ono što mi je nekoć bio isključivo hobi, sada je postao primarna djelatnost, a to je proizvodnja slastica.
Vlasnica ste slastičarskog obrta “Daj kolačić”. Jeste li oduvijek imali želju da pokrenete nešto svoje?
Da, od nedavno sam vlasnica malog poduzeća “Daj Kolačić” čije je sjedište na Srdočima u Rijeci. Iskreno, uvijek me plašila pomisao na to da imam vlastitu firmu, ali imala sam baš dobar osjećaj za ovaj biznis i mislim da sam na dobrom putu da se itekako isplatio sav trud.
Kakve slastice možemo pronaći u vašoj ponudi i po čemu su one posebne?
U svojoj proizvodnji sam se specijalizirala za bezglutenske kolačiće, modernog naziva monoporcije koje su vrlo privlačnog oblika i raznih boja. Nisam ljubitelj praškastih pripravaka niti polugotovih proizvoda, pa su tako sve moje slastice rađene od nule. Svaki biskvit je jedinstven, punjenja i moussevi različiti, i vrlo se lako mogu prilagoditi željama i potrebama kupaca na obostrano zadovoljstvo. Ne koristim bijeli šećer, već eritrit i fruktozu. Inače sam i sama dijabetičar, pa na sebi mogu testirati svaki kolač, tako da iz prve ruke mogu reći kako djeluje na organizam i razinu glukoze u krvi. Ono što je najbitnije u proizvodnji je kvalitetna sirovina, pa se trudim naći mnoštvo namirnica od lokalnih OPG-ova i najbolje orašide na tržištu, te certificirana gluten free brašna.
Isto tako, Vaše recepte možemo pronaći na blogu „Daj kolačić“?
Tako je, neki od „početnih“ recepata se nalaze na istoimenom blogu, međutim ne stignem više u toj mjeri tipkati i posvetiti se stranici, nažalost. Većina recepata koji su objavljeni se i dalje koriste u proizvodnji, dok su drugi unaprijeđeni i prilagođeni novim slasticama.
Koliko je bilo teško i izazovno pokretanje vlastitog biznisa?
Iskreno, pokretanje posla je bilo zahtjevno u smislu pronalaska adekvatnog poslovnog prostora. Dosta opreme zahtijeva posebne priključke, mora biti prilagođen sanitarnim uvjetima i slično. No, trenutno sam se fokusirala na ugostiteljske objekte za koje proizvodim kolače i nažalost nisu dostupni fizičkim osobama za kupnju zasada.
Je li teško biti žena – poduzetnik?
Mislim da nije teško biti žena poduzetnik, teško je biti poduzetnik općenito. Budući da su državni nameti prilično veliki i teško je sve novitete popratiti i biti u skladu sa zakonom, no sve dođe na svoje kad se malo potrudiš i uđeš u „štos“. Ono što volim je dobra organizacija posla, i sjajno mi je što imam kontrolu nad svime jer sam jedina zaposlena, a ono najzanimljivije je da novitete uvodim na tjednoj bazi i obožavam se igrati okusima i teksturama bez kočnica nadređene osobe.
Smatrate li da ima dovoljno žena u Vašem području djelovanja?
Žene i dalje prevladavaju u mom poslu, no u posljednje vrijeme viđam sve više muškaraca kako vode uspješne biznise u branši. Mislim da nije ključan spol, već strast u onome čime se baviš.
Što Vas veseli i pokreće u poslu?
Posebno me vesele dojmovi i recenzije kupaca. Želim biti malo drugačija i „odskočiti“ od postojeće ponude u gradu, pa mi je sjajno kada se ljudi oduševe novitetom. Ima jako puno prostora za napredak i zanimljivih kombinacija, a ja sam si zadala zadataka da ih sve isprobam. 😊
Otkrijte nam više o svojim planovima!
Trenutno mi je jedini plan „pogurati“ se na tržište i kvalitetno obavljati posao. Iako izrada kolača djeluje možda jednostavno, moram reći da nikako nije. Svaka komponenta mora biti savršeno napravljena, a ima ih popriličan broj u svakoj slastici. Osim što moraju izgledati lijepo, trebaju i prijati nepcu, a to je izrazito zahtjevan posao. Budući da sama odrađujem sve, priznajem da na kraju radnog dana osjetim umor, ali kad voliš to što radiš, sve se izdrži!
Što biste poručili ženama koje se dvoume pokrenuti vlastiti biznis?
Žene koje imaju želju pokrenuti vlastiti biznis i vjeruju u svoju ideju, apsolutno ne trebaju dvojiti oko prvog koraka. Sve počinje s dobrom idejom i poslovnim planom, te nešto novaca i dobre volje. Mislim da se tijekom vremena iskristaliziraju kvalitetni ljudi na tržištu i oni opstaju, tako da samo naprijed!
Za kraj, gdje Vam se zainteresirani mogu javiti?
Svi koji su zainteresirani se mogu javiti na moj Instagram ili Facebook profil, gdje su navedeni kontakti. Rado ću odgovoriti svakom upitu ili potencijalnoj suradnji.
Autor: Extravagant
Foto: privatni arhiv