U rubrici “Lady Boss” ugostili smo Dariu Grošić. Ona se bavi marketingom, organizacijom evenata i urednica je Hedonist magazin portala. Za sebe kaže da je vječni entuzijast i sretna je što uspjela iz jedne uspješne karijere sagraditi novu u kojoj puno više uživa i koja se nadovezuje na njen životni stil.
Više o svom poslovnom putu, promjeni karijere, usklađivanju obiteljskih i poslovnih obveza, ljubavi prema gastronomiji i daljnjim planovima, otkrila nam je Daria Grošić u intervjuu!
Predstavite nam se!
Daria Grošić, vječni entuzijast i osoba koju ćete teško uvjeriti da se nešto ne može realizirati. Bavim se marketingom (vođenjem društvenih mreža, realizacijom članaka i sl…), organizacijom evenata i urednica sam Hedonist magazin portala. Moje područje djelovanja je gotovo isključivo gastronomija. Školujem se još uvijek, trenutno sam na riječkom PAR-u; tko zna što ću nakon toga smisliti!
Hobija nemam, osim ako se šetnja sa psom uz more ne podrazumijeva kao hobi.
Nakon završenog školovanja, otvorili ste privatni zubotehnički laboratorij.
Da, sestra i ja. Sestra je nešto starija od mene i također je završila zubotehničku školu i fakultet. Kroz godine je puno naučila i polako je počela mene mentorirati.
U jednom trenutku nije imalo smisla da obje radimo za nekoga i odlučile smo otvoriti svoj obrt, kasnije i stomatološku polikliniku Dentivo, koja i danas uspješno posluje.
Ja sam prije par godina napustila tu karijeru i krenula u smjeru marketinga i organizacije evenata.
Urednica ste portala „Hedonist magazin“ i poznati ste po organizaciji „Hedonist” – Gourmet & Wine festivala, koji se održava u Opatiji. Recite nam malo više o tome?
Festival „Hedonist” – Gourmet & Wine se kontinuirano već par godina održava na Opatiji u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Ove godine smo imali stanku, ali sljedeće već nastavljamo. Radi se o sajmu vina gdje se izlažu ponajbolje hrvatske vinarije u live cooking show-u sa vrhunskim chefovima. Sve je popraćeno muzikom uživo, tako da se stvarno dobro zabavljamo iz godine u godinu. Na kraju događanja nas uvijek očekuje i velika Gala večera.
Tu je i naše ljetno događanje, organizirano u opatijskom parku Juraj Šporer, pod nazivom ”Gin&Wine Garden”.
Što se tiče portala, on je mladi portal koji tek u budućnosti treba doživjeti procvat. Pokrivamo lifestyle teme, aktualna događanja na području gastronomije, koje destinacije posjetiti, novosti u svijetu vina i sl.
Osim što vodite “Hedonist magazine”, voditeljica ste marketinga za restorane te im pokrivate društvene mreže. Koliko dugo ste u tim vodama?
To je bio neki logičan nastavak nadogradnje naše ponude, nakon višegodišnjeg rada na raznim područjima sa temom gastronomije.
Duboko sam uvjerena da svatko mora raditi posao koji razumije. Zvuči mi suludo da netko vodi društvene mreže za pet različitih djelatnosti ili s druge strane da društvene mreže i marketing za visoku gastronomiju vodi netko tko to privatno ne prakticira pa i ne razumije u potpunosti.
Bitno je shvatiti da kada ulažete u neki posao i gradite brand, morate si pronaći stručnjaka koji će taj vaš brend oplemeniti, a ne odvesti ga u krivom smjeru. Potrebno je puno truda da biste shvatili što vaš klijent želi i kako se želi pokazati u javnosti. Često ne morate biti dostupni svoj publici, već ciljanoj publici i morate znati do nje doprijeti.
Ja se 90% bavim područjem gastronomije i hotelima, a u ovih 10% ulaze neke druge branše te mi je za njih potreban doista veliki trud. Tih 10% su firme koje su voljne surađivati na nešto zahtjevnijoj razini i s kojima kroz par sastanaka vrlo brzo dolazimo do konkretnih rješenja.
Je li teško biti žena – poduzetnik?
Sve je zahtjevno ukoliko namjeravaš biti uspješan!
Cijeli život sam poduzetnik i ne znam za drugo. Od najmlađih dana radim i smišljam nove koncepte, što bih mogla i kako. Po tom pitanju nemam mira i to je već neki moj stil života.
Što se tiče činjenice da sam žena, to je priča za sebe. Sigurno je da, ukoliko smo majke, smo u jednu ruku hendikepirane, ako ćemo razgovarati o poslovnom segmentu života. Jednostavno pored svih obaveza imamo nedostatak vremena i jedan duži period života nismo sto posto u projektima koje radimo. Sa druge strane smo privilegirane, jer imamo nemjerljivo bogatstvo i definitivno treba uživati u djeci.
U životu sam doživjela totalni preporod kada sam si posložila prioritete i shvatila da ne moram u svemu biti odlična i da zapravo ne postoji način na svim životnim poljima u zadanom trenutku budem 100% . Moja odluka je bila par godina biti bolja u majčinstvu i uživati u njemu, uz umjereno poslovanje i kada dođe vrijeme i osjetim da je trenutak vratiti se nerealiziranim projektima. Recimo da se polako vraćam u formu!
Ne morate uspjeti pod svaku cijenu, najvažnije je da kada uspijete, da ste to učinili po vašim uvjetima. Tako si gradite karijeru i sigurni ste da sve što ste godinama ulagali ne može preko noći nestati.
Smatrate li da ima dovoljno žena u vašem području djelovanja?
Ima, barem ja komuniciram sa dosta velikim brojem njih. Ima cijeli niz žena u ovom poslu sa kojima ostvarujem vrlo dobru suradnju. Važno je shvatiti da smo tu da jedna drugoj budemo oslonac i uzajamnim pomaganjem možemo ostvariti veliku dobrobit za klijenta.
Kako usklađujete posao i obitelj?
Organizacijom. Bilo je svakako, ali moja djeca su već veća, a što se tiče supruga i sam je uspješan poduzetnik tako da tu ne nedostaje potpore i razumijevanja. Imamo i baka servis koji nas spašava, pravi smo sretnici. Da se razumijemo, sastanci mi već dugo ne traju satima i biram događanja ljudi koje cijenim i poštujem.
Što mislite u čemu je tajna Vašeg uspjeha?
Što je to uspjeh? To je teško definirati, lakše je definirati što je to neuspjeh!
Ovo pitanje mi ne leži jer što god ostvarila, nikada sebi neću biti dovoljno uspješna. Ushit oko realiziranih projekata me drži doslovno dva dana i onda sam već glavom u nekim drugim vodama, doslovno na početku.
Sagledano iz današnje situacije u poslovnom segmentu, moj najveći uspjeh je što sam si uspjela iz jedne uspješne karijere sagraditi novu u kojoj puno više uživam i koja se nadovezuje na moj životni stil. Tu je definitivno i suradnja s klijentima koji su svi mahom izuzetno uspješni poduzetnici s jasnim vizijama i moj angažman im je samo dodatna vrijednost svemu što su sami ostvarili. Oslobađajuće je raditi s uspješnim ljudima koji znaju što žele i gdje se vide u budućnosti. Ja sam zapravo tu da saberem sve njihove ideje i prezentiram ih ciljanoj publici na zavidnom nivou.
Privatno, naravno moja obitelj i što više vremena koje uspijem izdvojiti da bih provela s njom.
Smatrate li da je danas teže ili lakše pokrenuti posao s obzirom na globalnu umreženost i brži način življenja?
Lakše, ali stvar je u tome da i vi morate biti brzi, brži od drugih.
Što Vas najviše pokreće i veseli u poslu?
Gastronomija je moja velika ljubav privatno i neizmjerno sam sretna što se svakodnevno bavim njome i u poslovnom segmentu života.
Otkrijte nam više o svojim planovima!
Više ne otkrivam planove, kroz godine sam naučila da je to jedna vrlo važna karika u lancu na putu do uspjeha.
Ono što me u posljednje vrijeme jako okupira je to što Kvarner ima golemi potencijal biti brendiran kao gastro destinacija i nikako da dobije zasluženu pažnju. To je neki segment u kojem bih u budućnosti voljela doprinijeti.
Što biste poručili ženama koje se dvoume pokrenuti vlastiti biznis?
Samo hrabro… Svaki pad je prilika da se opet ustaneš, a ima ih! Mislim da je to osnova od koje treba krenuti.
Autor: Extravagant
Foto: LaVie Photo Studio