Volim recepte koji su obilježili moju mladost, a da se ne zaborave. Ipak smo odrasli na takvim jelima te su zdravija, za razliku od ovog danas što se kuha…
Do pisanja knjiga kuharica je došlo iz više razloga; od rješavanja stresa u 8. mjesecu do samih ljudi, koji su kupovali gotovu hranu u super marketima. Moram priznati da me to malo iznerviralo i eto pišem. A sve što voliš nije teško, nego se još dopunjavaš i učiš i dalje.
Kristian Kozmić dobro je poznato ime na gastro sceni Rijeke i okolice. Ovaj simpatični Opatijac s riječkom adresom veliku ljubav gaji prema primorskoj kuhinji. Od nedavno možemo uživati u zanimljivim receptima, koje možemo pronaći njegovoj novoj knjigi “Kvarnerski pijat”.
U njegovim jelima možete uživati u konobi “More” u Kostreni gdje je chef, a nedavno smo ga imali priliku upoznati i u našoj rubrici “Extravagant chef”.
Što ga je potaknulo na pisanje knjige, o svom kulinarskom putu, zapostavljenim namirnicama u gastronomiji, omiljenim jelima i daljnjim planovima, otkrio nam je Kristian Kozmić!
Predstavite se našim čitateljima!
Moje ime je Kristian Kozmić. Imam pedeset godina te sam Opatijac s riječkom adresom već zadnjih 10 godina. Osim Ugostiteljske škole, završio sam peti visokokvalificiran stupanj, uz nadograđivanje i učenje na raznim akademijama i natjecanjima.
Nedavno ste izdali svoju novu knjigu „Kvarnerski pijat“. Ovo vam nije jedina publikacija. Otkuda ljubav prema kuhanju, odnosno pisanju? Kome je namijenjena knjiga?
U mom slučaju, rekao bih da sam postao kuhar još odmalena; od odlaska s nonom na tržnicu do samog pomaganja oko ručka.
Do pisanja knjiga kuharica je došlo iz više razloga; od rješavanja stresa u 8. mjesecu do samih ljudi, koji su kupovali gotovu hranu u super marketima. Moram priznati da me to malo iznerviralo i eto pišem.
A sve što voliš nije teško, nego se još dopunjavaš i učiš i dalje. Svaki je dan nov i drukčiji i možeš biti samo bolji.
S kojom namirnicom najviše volite raditi, a smatrate da je možda zapostavljena?
Ima dosta namirnica koje su zapostavljene, samo ih treba koristiti. Tu bih spomenuo primjerice poriluk, cvjetaču. Recepte upravo s tim namirnicama možete pronaći također u mojoj knjizi.
Imate li možda omiljeno jelo iz djetinjstva?
Volim recepte koji su obilježili moju mladost, a da se ne zaborave. Ipak smo odrasli na takvim jelima te su zdravija, za razliku od ovog danas što se kuha.
Veliku ljubav gajite prema mediteranskoj, odnosno primorskoj kuhinji. Ima li možda još koja kuhinja kojoj ne možete odoljeti?
Volim i druge kuhinje probati, naravno. Međutim, uvijek se vratim na našu tradicionalnu.
Što Kristian radi kad ne radi?
Kristian uvijek nešto radi i kad ne radi. Radi humanitarno.
Omiljeni restorani?
Restorane ne mogu izdvojiti, jer u svakom ima nešto.
Daljnji planovi, gdje možemo kušati Vaša jela?
Trenutno sam u Konobi “More” u Kostreni i odlično mi je. Planovi za budućnost je kuhanje… 🙂 Dobar tek!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Extravagant, Petar Kürschner, privatni arhiv