Volim recepte koji su obilježili moju mladost, a da se ne zaborave. Ipak smo odrasli na takvim jelima te su zdravija, za razliku od ovog danas što se kuha…
Do pisanja knjiga kuharica je došlo iz više razloga; od rješavanja stresa u 8. mjesecu do samih ljudi, koji su kupovali gotovu hranu u super marketima. Moram priznati da me to malo iznerviralo i eto pišem. A sve što voliš nije teško, nego se još dopunjavaš i učiš i dalje.
Kristian Kozmić dobro je poznato ime na gastro sceni Rijeke i okolice. Ovaj simpatični Opatijac s riječkom adresom veliku ljubav gaji prema primorskoj kuhinji. Od nedavno možemo uživati u zanimljivim receptima, koje možemo pronaći njegovoj novoj knjigi “Kvarnerski pijat”.
U njegovim jelima možete uživati u konobi “More” u Kostreni gdje je chef, a nedavno smo ga imali priliku upoznati i u našoj rubrici “Extravagant chef”.
Što ga je potaknulo na pisanje knjige, o svom kulinarskom putu, zapostavljenim namirnicama u gastronomiji, omiljenim jelima i daljnjim planovima, otkrio nam je Kristian Kozmić!

Foto: Extravagant
Predstavite se našim čitateljima!
Moje ime je Kristian Kozmić. Imam pedeset godina te sam Opatijac s riječkom adresom već zadnjih 10 godina. Osim Ugostiteljske škole, završio sam peti visokokvalificiran stupanj, uz nadograđivanje i učenje na raznim akademijama i natjecanjima.
Nedavno ste izdali svoju novu knjigu „Kvarnerski pijat“. Ovo vam nije jedina publikacija. Otkuda ljubav prema kuhanju, odnosno pisanju? Kome je namijenjena knjiga?
U mom slučaju, rekao bih da sam postao kuhar još odmalena; od odlaska s nonom na tržnicu do samog pomaganja oko ručka.
Do pisanja knjiga kuharica je došlo iz više razloga; od rješavanja stresa u 8. mjesecu do samih ljudi, koji su kupovali gotovu hranu u super marketima. Moram priznati da me to malo iznerviralo i eto pišem.
A sve što voliš nije teško, nego se još dopunjavaš i učiš i dalje. Svaki je dan nov i drukčiji i možeš biti samo bolji.

Foto: Extravagant
S kojom namirnicom najviše volite raditi, a smatrate da je možda zapostavljena?
Ima dosta namirnica koje su zapostavljene, samo ih treba koristiti. Tu bih spomenuo primjerice poriluk, cvjetaču. Recepte upravo s tim namirnicama možete pronaći također u mojoj knjizi.
Imate li možda omiljeno jelo iz djetinjstva?
Volim recepte koji su obilježili moju mladost, a da se ne zaborave. Ipak smo odrasli na takvim jelima te su zdravija, za razliku od ovog danas što se kuha.

Foto: Petar Kürschner
Veliku ljubav gajite prema mediteranskoj, odnosno primorskoj kuhinji. Ima li možda još koja kuhinja kojoj ne možete odoljeti?
Volim i druge kuhinje probati, naravno. Međutim, uvijek se vratim na našu tradicionalnu.
Što Kristian radi kad ne radi?
Kristian uvijek nešto radi i kad ne radi. Radi humanitarno.
Omiljeni restorani?
Restorane ne mogu izdvojiti, jer u svakom ima nešto.
Daljnji planovi, gdje možemo kušati Vaša jela?
Trenutno sam u Konobi “More” u Kostreni i odlično mi je. Planovi za budućnost je kuhanje… 🙂 Dobar tek!

Foto: Extravagant

Foto: Extravagant

Foto: Petar Kürschner
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Extravagant, Petar Kürschner, privatni arhiv