Puno smo kuhali u Extravagant chefu u 2023.godini, pripremali slasna hladna i topla predjela, izvrsna glavna jela i neodoljive slastice. Odabrali smo tri omiljena recepta, od toplog predjela, preko glavnog jela pa sve do deserta. Potpuni doživljaj!
Sva su jela pripremljena u Danküchen studiju na Škurinjama gdje naši kuhari uvijek uživaju u svojim gastro kreacijama.
Afrodita Spina i njena jela s tjesteninom pravi su mamac za naša nepca, a njeni paccheri s gorgonzolom i špekom posebno su nas zaintrigirali. Jednostavno, a efektno toplo predjelo.
PACCHERI S GORGONZOLOM I ŠPEKOM
tjestenina Paccheri
špek
sir gorgonzola slatka
sir gorgonzola pikantna
parmezan
extradjevičansko maslinovo ulje
papar
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U tavu stavimo maslinovo ulje, nasjeckamo špek te ga stavimo na ugrijano ulje. Kuhamo Paccheri tjesteninu, narežemo slatku gorgonzolu te je ubacimo u tavu zajedno sa špekom. Zatim dodamo pikantnu gorgonzolu i narezani parmigiano. Na kraju ubacujemo Paccheri tjesteninu u tavu i dodamo naribani parmigiano. Jelo je spremno za posluživanje uz čašu Barbera d’Asti vina.
Mladi chef Rudolf Arnold i od najjednostavnijeg jela napravi najukusniji doživljaj. Njegov svinjski kare s kupusom i radičem idealan je za hladne dane pred nama.
SVINJSKI KARE S KUPUSOM I RADIČEM
250 grama svinjskog karea
150 grama kupusa
150 grama radiča
20 grama maslaca
Dok se tava grije oko pet minuta na jakoj vatri, začinimo kare sa soli i paprom. Ulijemo maslinovo ulje i dodamo kare koji okrećemo svakih dvadeset sekundi. Kare pečemo oko pet do sedam minuta te ga izvadimo iz tave i pustimo da pet minuta odleži.
Kupus i radič narežemo na trakice širine do jednog centimetra i ubacimo na ugrijanu tavu s malo maslinova ulja. Sotiramo jednu minutu i začinimo solju i paprom ili začinima prema našem ukusu. Pred sam kraj ulijemo 0,5 decilitra bijelog vina i reduciramo još jednu minutu. Poslužimo dekorirano prema našim željama i uživamo u jelu.
Šećer na kraju privlačan je na sve načine, i okusom i izgledom. Slastičarka Lorena Mihelčić predstavila nam je svoju verziju pite od bundeve koja može poslužiti i kao rođendanska torta. Toliko je neodoljiva!
PITA OD BUNDEVE
Recept je za tart promjera 24 cm i visine 2,5 cm. 🙂
Brašnu dodamo bademe, šećer, cimet, sol i promiješamo. Zatim prstima utiskujemo hladan maslac narezan na kockice dok ne dobijemo teksturu vlažnog pijeska (isto možemo raditi u kuhinjskom robotu s lopaticom). Na kraju umiješamo jaje tek toliko da se smjesa spoji i ujednači.
Odmah razvaljamo između dva papira za pečenje na debljinu od oko 2 mm. Dobro ohladimo, a potom utisnemo u kalup za pite i stavimo peći 10 minuta na 190 stupnjeva. Dok se tijesto peče, napravimo nadjev.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Nadjev od bundeve:
375 g pirea od bundeve
90 g smeđeg šećera
30 g meda
Ribana narančina korica
120 g slatkog vrhnja (mliječnog)
15 g škroba (gustina)
Žutanjke pomiješamo sa šećerom, medom i škrobom. Dodamo narančinu koricu i zatim tekuće slatko vrhnje. Na kraju umiješamo pire od bundeve dok se sve ne sjedini. Smjesu izlijemo na polupečeno tijesto i stavimo peći oko 30 minuta na 165 stupnjeva.
Ganache od bijele čokolade:
100 g bijele čokolade
100 g vrućeg slatkog vrhnja (mliječnog)
1 list želatine
200 g hladnog slatkog vrhnja
Čokoladu pripremimo u plastični vrč. Želatinu namočimo u hladnu vodu i ocijedimo, a zatim stavimo u vrč s čokoladom. 100 g slatkog vrhnja ugrijemo do vrenja pa odmah prelijemo preko čokolade i želatine. Pričekamo da toplina otopi čokoladu pa je izmiješamo pomoću štapnog miksera. Na kraju ulijemo hladno slatko vrhnje i još jednom štapnim mikserom ujednačimo ganache. Prekrijemo prijanjajućom folijom i ohladimo u hladnjaku minimalno 8 sati.
Prije upotrebe, ganache istučemo mikserom do konzistencije čvršćeg šlaga, pa koristimo da dekoriramo ohlađeni tart po želji. Ukrasimo kandiranim kockicama naranče i listovima mente.
DanKüchen RijekaOsječka 56051 227 318
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant