Nedavno smo dobili
medvjeđi luk i odlučili kušati ovu poslasticu u kojoj na proljeće uživaju –
medvjedi. Sigurno ste osjetili miris češnjaka dok ste šetali šumom, e pa to je
medvjeđi luk. Ali ako niste sigurni – ne berite. Radije to prepustite onima
koji se u to razumiju jer ima biljaka koje su mu nalik, ali su otrovne.
Osim što je ukusan medvjeđi luk je jako zdrav. Bogat je vitaminom C i
karotenom, a konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi,
krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. Njegova primjena u
kulinarstvu je velika. Može se pripremiti na salatu i to u kombinaciji s nekom
zelenom salatom kojima tržnice sada obiluju, juha od medvjeđeg luka još je
jedna od opcija, navodno je odličan kao pesto, a mi smo odlučili provjeriti
tvrdnju da se dobro slaže sa svježim sirom.
Umjesto namaza napravili smo savijaču. I ispala je
odlično pa se nadamo da će se svidjeti i vama.
Savijača s medvjeđim lukom
Sastojci za tri savijače:
– 250 grama svježeg kozjeg sira
– 250 grama svježeg kravljeg sira (mi smo koristili
Bovi Fresh)
– 2 jaja
– 1 kiselo vrhnje
– 100 grama medvjeđeg luka
– 4 mlada luka
– malo pancete
– maslac ili ghee maslo
– 1 dcl mlijeka
– 7 kora za savijače (ako ste vični razvlačenju kora
slobodno koristite vlastite).
Priprema:
Na tavici popržiti sitno sjeckanu pancetu i mladi luk. Obje vrste sira i
kiselo vrhnje razraditi mikserom i umiješati jaja. Dodati pancetu i mladi luk
te na kraju umiješati medvjeđi luk.
Na vlažnu krpu stavite jednu koru, premažite smjesom rastopljenog maslaca i
mlijeka, stavite drugu koru i ponovite postupak. Na dvije trećine tijesta
namažite trećinu namaza i uz pomoć krpe, savijte. Ponovite postupak i s
preostale četiri kore. Savijače
položite u namašćenu tepsiju i premažite mlijekom i maslacem. Korom koja vam je
ostala prekrijte savijače i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva
40-ak minuta. Savijaču poslužite mlaku, a još je ukusnija drugi dan kada se
posve ohladi.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa