Smokve. Uz masline i
vinovu lozu najrasprostranjenija biljka na Mediteranu. Oko nje nema puno brige,
ali unatoč tome, kako sam nedavno čitala, urodi u Dalmaciji propadaju jer mladi
nemaju želje brati ju i prerađivati, a starih koji su se njome bavili sve je
manje. Šteta što se još uvijek tek rijetki odlučuju na njen ciljani uzgoj.
Stablo koje me proteklih nekoliko godina opskrbljivalo ovim slatkim plodovima
ove godine iz nepoznatih razloga odlučilo je bojkotirati pa sam se dala u
potragu za dobrom dušom koja će mi prodati ili pokloniti nekoliko kila.
Dovoljno da napravim džem. Zašto? Jer je svaki domaći džem bolji od kupovnog. A
sami uvijek možemo kontrolirati koliko ćemo ga i čime šećeriti.
Vratimo se smokvama. Vjerojatno
znate da su najpoznatije tri podvrste smokvi – bijele, crne i crvene. Na
Mediteran su došle iz Indije, a smatraju se jednim od najstarijih kultiviranih
voćki, koju su koristili stari Sumerani, a u njima je uživala i Kleopatra.
Sto grama svježih smokava ima 74 kalorije, bogata je kalijem i kalcijem, a od
vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamin E i K i malo vitamina C. Sušenjem
se njena energetska vrijednost utrostručuje pa sto grama ovog sušenog voća ima
249 kalorija. Njena vrijednost jest u vlaknima od čega je 28 posto topivo, što
pomaže u kontroli razine šećera u krvi.
Kada berete smokve obratite pažnju na izgled i miris. Moraju biti čvrste i ne
smiju »davati« na kiselo. Kupljene ili svježe ubrane smokve konzumirajte ili
pripremite istog dana. Naime, riječ je o jako osjetljivom voću. Ako ih spremate
u hladnjak neka budu poslagane na pladanj, a ne stavljene jedna na drugu u
posudu. Nedozrele smokve pustite dan ili dva na sobnoj temperaturi.
Kada kuhate džem od smokava znajte da u njih ne treba staviti puno šećera jer
su jako slatke, začinite ih cimetom, sokom od limuna, ali i koricom, ako imate
neprskane domaće limune. Notu svježine dat će im sok od naranče. Osim kao namaz
domaći džem možete koristiti i kao preljev. Samo ga razrijedite nekim alkoholom
i poslužiti uz sladoled od vanilije, mascarponeom razrijeđenim s malo slatkog
vrhnja ili ricottom.
Niste ljubitelj džema? Jedite ih svježe i to u kombinaciji sa sirom, pršutom pa
čak i rikulom. Ako se odučite za kombinaciju sa sirom birajte parmezan ili neki
sir s plemenitom plijesni ili ih punite svježim kozjim
sirom, ricottom ili mascarponeom. I svježe i suhe smokve jako se dobro slažu s
orašastim plodovima kao što su bademi ili pistacije.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa