Dobili ste zadatak za dječji rođendan pripremiti nešto slatko, a imate poriv napraviti kolač koji je bar donekle zdrav. Probajte s rogačem. Vjerujte nitko neće primijetiti da jede kolač u kojem nema puno brašna, a neki će biti uvjereni da jedu kolač od čokolade.
No krenimo od početka. Rogač se u ljudskoj prehrani koristi više od 4000 godina, a ime mu dolazi od grčke riječi koras, što znači rog. Na internetu smo pronašli podatak da su se u antičko doba sjemenke rogača koristile kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Naime sjemenka rogača bez obzira na veličinu uvijek ima masu od 0,18 grama.
Rogač se prvo uzgajao na području današnje Sirije i Palestine odakle se dalje proširio svijetom. Jako je zahvalan za uzgoj, a u Hrvatskoj najbolje uspijeva na Visu i Šolti gdje je i jedno naselje po njemu dobilo ime. Upravo s Visa, točnije iz Komiže, na police jednog lanca drogerija dolazi i ekološki uzgojen rogač.
Rogač je okusom sličan čokoladi pa ju može zamijeniti u desertima, a budući da je manje sladak, kolač traži manje šećera, a možete ga koristi i umjesto zaslađivača. Naime, 100 grama mljevenog rogača ima 222 kalorije, od čega je 4,62 posto bjelančevina, 89 posto ugljikohidrata i 0,65 posto masti. Od minerala najviše ima kalcija, zatim željeza i magnezija.
Iako se najčešće prodaje kao brašno, rogač se može kupiti u mahuni ili ako imate sreće i stablo u blizini možete ga i sami ubrati. Ako kupujete brašno birajte ono hrvatskih proizvođača.
Rogač se odlično slaže s orašastim voćem, odnosno orasima, bademima i lješnjacima, a voli i društvo grožđica, suhih smokava, šljiva i jabuka. Probajte ga u kombinaciji s bananom i sokom od naranče ili s jogurtom. Mahune očistite od sjemenki i raskomadajte ih i ubacite u blender s cimetom, bananom i običnim jogurtom. Ili napravite kolač. U nastavku donosimo recept.
Kolač od rogača i jabuka
Sastojci:
200 g rogača
2 žlice brašna (tu birajte vrstu koja vam odgovara)
1 žličica sode bikarbone ili pola vrećice praška za pecivo
50 g šećera ili 2 žlice meda
2 jaja
1,5 dcl ulja
2 dcl mlijeka (može i nadomjestak kao što su zobeni, rižin ili bademov napitak)
1 velika naribana jabuka, žličica cimeta
korica naranče (ako nemate nešpricanu, radije preskočite)
Prema želji možete napraviti čokoladni ganache (omjer slatkog vrhnja i čokolade neka bude 1:1)
Prvo pomiješajte sve suhe sastojke, zatim dodajte mokre i na kraju umiješajte naribanu jabuku. Peći u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva s ventilatorom oko pola sata. Kada se ohladi preliti ganacheom, a ako želite ovo možete koristiti i kao „biskvit“ za tortu.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa