Čim ugledam svježe
kozice, moja poetska duša odmah poleti u visine,veličajući biranim riječima tog
malog raka koji je najčešće poražen u usporedbi sa škampom.
Volim njegovu slatkastu
punoću okusa, sljubljivost sa drugim namirnicama, lakoću pripreme a u konačnici
i cijenu.
A rekla sam vam
već,zbog alergijske reakcije, škampe ne smijem više ni pogledati, pa sam ljubav
prema rakovima usmjerila na kozice.
Nabavila sam lijepe
mlade tikvice i odmah u mislima složila kombinaciju koja me već duže vremena
kopka,a to su lazanje sa kozicama i tikvicama. Čula sam sve najljepše o tome
jelu, pa sam ga odlučila isprobati.
Obećala sa sebi već
odavno- više neću kupovati gotovo tijesto za lazanje, no i ovaj puta sam,u
žurbi,posegnula za njim. Ma lažem malo,nisam baš vična u pripremi domaće
tjestenine, što uopće nije pohvalno za nekog tko piše kolumnu o kuhanju.
Pa me malo bude sram od
moje kćeri koja to tijesto začas napravi-eto, ponos majkin, bolja je od mene.
Očistite kozice od
oklopa. Tikvice izrežite na kockice. Na maslinovom ulju propirjajte ih zajedno.
Pirjajte ih dok ne
ishlapi tekućina koju će tikvice ispustiti. Posolite.Okus ovako ispirjanih
tikvica i kozica je izuzetan. Čak sam se bavila mišlju da odustanem od lazanja,
da uz sasvim malo vrhnja za kuhanje stvorim fantastičan umak za zelenu paštu. Eto
ideje za brzi ručak,kad vam se ne bude zamaralo sa slaganjem lazanja,ili ne
budete radoznali poput mene.
Da sam odustala,ostala
bih zakinuta za jedno izuzetno jelo.
Napravite bešamel umak.
Da bi bešamel umak bio uspješan, sve namirnice morate unaprijed pripremiti,da
su vam nadohvat ruke. Odmjerite brašno i mlijeko. Pripremite pjenjaču. Naribajte
sir.
Zagrijte maslac i
ulje,i na njemu jako kratko popržite brašno. Ne smije potamnjeti. Ulijevajte
mlijeko,neprestano miješajući, da se ne naprave grudice. Kratko
prokuhajte,posolite, popaprite i ako volite dodajte malo naribanog muškatnog
oraščića. Umiješajte naribane sireve.
Posudu u kojoj ćete
peći lazanje omažite maslacem, ulijte malo bešamela po dnu. Složite prve
kvadrate tijesta. Nikad ih ne močim u toploj vodi, jer volim da su mi „al dente“.
Ako vam je draža mekša tjestenina,svaki list močite kratko u toploj vodi ili kratko prokuhajte.
Na tijesto ulijte
bešamel umak, na umak pirjane tikvice i kozice. Sve pospite naribanim sirom,tako
tri puta,do posljednjeg reda.
Posljednji red lazanja
zalijte preostalim bešamel umakom. Pecite lazanje oko 40 minuta na 180
stupnjeva, dok lijepo porumene.
Pečene lazanje narežite
na kocke i servirajte ih uz salatu koju volite.
Priznajte,mmmmmmmmmmmm,
neodoljive su!
I nemojte zaboraviti onu
prvu varijantu,za brzi ručak!
Nadam se da nećete
kupiti zaleđene uvozne kozice, koje su došle iz bok te pitaj kuda. Prošećite
ribarnicom,nabavite svježe kozice, neodoljive su.
Nemojte posegnuti ni za
onim gotovim bešamel umakom, zašto bacati novac?
Joj,dala bih sve na
svijetu da vas mogu nagovoriti da ne
kupujete ni gotovu tjesteninu za lazanje, ali kako ni meni pravljenje
tjestenine nije jača strana, dozvolimo si tu nepotrebnu rastrošnost.
Nitko nije savršen, zar
ne?
Za ove fine lazanje, za
tri osobe, potrebno vam je:
LAZANJE SA KOZICAMA I
TIKVICAMA
O,3o dag očišćenih
kozica
O,30 dag tikvica
Sol
Maslinovo ulje i maslac za pripremu
Za bešamel umak
1 žlica maslaca
1 žlica ulja
2 žlice glatkog brašna
0,50 l mlijeka
Sol, papar, muškatni
oraščić
10 dag ribanog sira npr.
Goude
10 dag ribanog
parmezana
8 listova tjestenine za
lazanje
20 dag mekanog sira, naribanog
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić