Sezona je kada nam u obliku sitnih bombončića zdravlja
sazrijevaju antioksidansi. Često do njih možemo doći potpuno besplatno, a još
češće ih zaobilazimo jer nam, možda baš zato, ne izgledaju privlačno.
Borovnice, brusnice, maline, kupine, šumske jagode i ribizla
jednostavnije zvane šumsko voće, pravi su aromatični poklončići prirode. Zanima
vas zašto? Slobodni radikali su štetni produkti, koji uslijed negativnih
djelovanja iz okoline, zagađenja ili nezdrave ishrane spontano nastaju u našim
stanicama. Zbog toga što imaju jedan ili više slobodnih elektrona željnih
uparivanja, »kradu« elektrone drugim molekulama i na taj način ih oštećuju.
Znanstvenici dokazuju da su odgovorni za nastanak više od 150 bolesti.
Junaci naše priče, antioksidansi, kojih najviše ima u
svježem voću i povrću, imaju osobinu neutralizirati štetnost slobodnih
radikala. Tako odgađaju starenje i omogućavaju nam duži i kvalitetniji život.
Šumsko voće je izvrstan izvor antioksidansa! Stoga, ne budite lijeni. Za
večernje šetnje uberite i više nego što vam je potrebno i zamrznite! Na taj
ćete način biti sigurni da vaše voće nije proputovalo pola svijeta da dođe do
vas, te ćete si osigurati svoje antioksidanse i zimi. Ipak, ne zaboravite sve
što uberete u šumi dobro oprati.
Kako konzumirati šumsko voće? Kombinacija je bezbroj. Veću
količinu možete pretvoriti u džem ili ukusan umak, koji ćete preliti preko
svježeg sira ili sladoleda. Svježi sir dobro će se slagati i sa svježim,
neprerađenim voćem, a imate li malo vremena možete pripremiti kremu. Predlažemo
tri varijante.
Jedan sastojak je uvijek isti, slatko vrhnje i to ono bez
dodatka umjetnih sladila. Ako je dobro ohlađeno, svako će se pretvoriti u šlag.
Ostali sastojci se mijenjaju prema želji. U prvoj varijanti pomiješati jednak
omjer svježeg sira, i tučenog slatkog vrhnja. I kremu posuti šumskim voćem.
Za drugu uzmite svježu skutu, koja u kombinaciji sa šlagom
daje slatkastu kremu uz koju se šumsko voće odlično slaže. Treća varijanta, ako
je dobro ohlađena zamijenit će sladoled. Glavna zvijezda je mascarpone, kojeg
»razrijedite« s tučenim slatkim vrhnjem. Ukoliko želite u svaku od krema možete
dodati koricu neprskanog limuna i žlicu ili dvije kiselog vrhnja ili milerama.
Šećer nije potreban.
Uživajte u zdravim ljetnim poslasticama.
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
Fotografija: Cover – Babaroga
Centar Miketa
Autor: Centar Miketa