– Ja ne bih da smo danas
na dijeti, kaže on njoj, danas bih se rado ubio od hrane! Smrznuo sam se, ljut
sam i želim pojesti nešto jače od onih tvojih šnicli na naglo i salatice.
Podigla je obrve nijemo
se čudeći .Mudro je prešutjela činjenicu da bi ga usisavanje i pospremanje
dnevne sobe više ugrijalo, nasmiješila se i rekla – vaša želja meni zapovijed, gospodine!
Bit će šnicla ,bit će salata, ali uvjeravam te da ćeš se najesti.
Izvadila je pureće
šnicle, potukla ih nježno preko najlonske vrećice, posolila i premazala senfom.
Hoćeš da te ručak zagrije, a? Na šnicle je stavila po dvije kriškice kulenove
seke, ljuuute. Narezala je dvije habanero papričice, stavila i njih, te krišku
sira.
Smotala je šnicle, pričvrstila
čačkalicom. I popekla sa svih srana na maslinovom ulju. Da se onako, lijepo
zarumene. Kad se meso počelo hvatati za dno tave, ulila je preko njega malo
crnog vina. Zašto crnog – eto, boca je bila otvorena, a pomislila je da je
šteta otvarati bijelo. Nakon što je vino ishlapilo, zalila je sve vrhnjem. Pravim
slatkim vrhnjem, ne onim nedefiniranim vrhnjem za kuhanje.
Poprašila sušenim
bosiljkom,majčinom dušicom i kaduljom. Oprezno sa začinskim travama, ne smiju
prevladati okusom!
Upalila je pećnicu. Pripremila
bešamel umak. Na mješavini maslaca i ulja zažutila je žlicu brašna, ulila
mlijeko,neprestano miješajući. Posolila ga je i kratko prokuhala.
Složila je smotuljke u
posudu za pečenje, sastrugala do zadnje kapljice sve iz tave i prekrila sve
bešamelom.
Da mu ne prifali kalorija, još malo sira po vrhu.
Pola sata je trebalo
mesu da se dopeče, bešamel čarobno
porumeni. Zelena salata je bila začas gotova, a za pojačavanje dramskog efekta
napunila je svakome po dvije habanero papričice feta sirom, onako, čisto da
ukrasi tanjur.
Ljubljeni je, opijen
miomirisima koji su se širili kuhinjom postavio stol.
Ručak je bio savršen. Ljutinu
kulena i papričice bešamel je ublažio,meso je bilo sočno, sve u svemu
iskreirala je jako dobar recept koji mora odmah zapisati, da bi ga znala
ponoviti.
Onda,jesi se najeo od
šnicle i salate, upitala ga je.
Ti si moja
čudotvorka,rekao je, zaljubljeno je pogledavši.
Nasmiješila se misleći
pritom kako su muškarci, bez obzira na godine, uvijek mali nadureni dječaci
koje je tako lako umiriti, ako si mudra žena.
Za rolice od puretine
porebno vam je(2-3 osobe)
Bešamel umak
3 dl mlijeka
pola žlice ulja
1 žlica maslaca
Sol
Rolice
0,5 kg purećih šnicli
Sol
Senf za premazivanje
mesa
Nekoliko kriški
kulenove seke
Nekoliko habanero papričica,
ako ih ne možete nabaviti,stavite feferon,ljuti ili slatki)
Koliko šnicli, toliko
prutića sira
Maslinovo ulje za
pripremu
Mala čašica (za rakiju)
vina
Sol
Sušeni bosiljak,majčina
dušica i kadulja
Za preljev
0,3l slatkog vrhnja
ZLATNI SAVJET
Jedan,ali vrijedan – budite
mudra žena!
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić