Svaka obitelj ima
nekoliko omiljenih kolača koje možete sresti na svim tacnama njihovih
okupljanja.
Jedan od naših je ovaj
krasan kolačić od sira. Osvaja brzinom pripreme. Okusom. Izgledom.
A brižan, nema ni pravo
ime. Dobila sam recept davno pod nazivom Bijela bajadera.
Nakon kušanja prvog cheese cakea u Americi, shvatila sam da je
taj naš jedan od tisuću varijanti njihove omiljene slastice.
I kako ćeš ga nakon
toga nazivati bijelom bajaderom?
Ja ću vama napisati
recept, a vi ga napravite i nazovite kakogod hoćete. Sigurna sam da će postati
i vaš omiljeni kolačić. Ne morate ni mikser upotrijebiti. Možete ga peći u
četvrtastom plehu i rezati na pravokutnike. Divno se uklapa u tacnu sa ostalim
sitnim kolačima. Možete ga ispeći u okruglom kalupu (vel 24). Kriška tako
narezanog kolača je poput najfinije torte. Možete ga ukrasiti voćnim preljevom
ili lemon curdom. Kojugod varijantu odaberete, nećete pogriješiti.
Potrebno vam je:
Podloga
20 dag petit beurre
keksa, samljeti
4 žlice maslaca
4 žlice šećera
Sredina
0,5 kg svježeg sira
1 šalica (1,5 dl)
šećera
4 cijela jaja
1 limun naribana korica
pola limuna sok
Preljev
2 kisela vrhnja
2 vanilin šećera
Sameljite
kekse,pomiješajte ih sa maslacem i šećerom.
Utisnite ih u namašćen i pobrašnjen kalup za tortu ili
četvrtasti pleh za kolače.
Pecite podlogu 10
minuta na 180 st. Ohladite je.
Dobro izmiješajte
svježi sir, šećer, jaja koricu i sok od limuna.
Prelijte smjesu preko
ohlađene podloge, pecite sve 20 min na
180 stupnjeva, i pričekajte da se ohladi.
Izmiješajte kiselo
vrhnje i vanilin šećer, prelijte preko kolača. Ponekad koristim vanilija
bourbon šećer, ponekad obični.
Pecite 15 min na
srednjoj temperaturi. Ovaj korak vam je najvažniji. Nemojte peći duže od
napisanog vremena. Možda će vam se činiti da nije dovoljno pečen, pa ćete
produžiti vrijeme. Pogrešno. Gornji sloj će se raspucati i potamniti, i vi ćete
uspjeti pokvariti cijelu priču.
Dakle, iako vam se čini
da kolač nije dovoljno pečen, vadite ga nakon 15 minuta iz pećnice i ostavite
da se ohladi.
Nakon toga slijedi
najteži dio u pripremi ovog slasnog kolačića. Morate ga spremiti u frižider, najbolje
preko noći, da se dobro rashladi. Morate biti hrabri i odlučni da se oduprete
nagovaranju ukućana da može i bez hlađenja.
Uživajte u sjajnom
okusu kolača i pohvalama koje će pljuštati od svih koji će ga kušati.
And have a nice
day-pozdrav koji vam upućuju srdačni Amerikanci čini mi se prikladan za
završetak priče o jednom od tisuću cheese cakea.
Žene, Majke, Kraljice, Sretan
Vam Naš praznik, Dan Žena!
Fotografije: Domina Dorič
Autor: Domina Dorić