Nedavno je u Centru Miketa održana radionica s temom vježbanja u trudnoći, polaznice, među kojima su bile i trudnice, počastili smo čokoladnim kolačem za koji su odmah tražile recept. Pa evo prilike da otkrijemo sastojke kolača nastalog kao modifikacija recepta znanog imenom Crnac bez jaja. Kao što mu samo ime kaže u njega ne idu jaja, a kako fitness treneri jako paze na svoj izgled potrudili smo se prilagoditi ga i iz njega izbaciti i brašno. Umjesto šećera stavili smo tek žlicu meda, a čokolada u glazuri bila je s 80 posto kakaa. Ako volite slađe i nemate ništa protiv šećera znajte da u original recept ide 100 grama. Ovo može biti savršeni kolač i za blagdanski ručak jer čokoladi nitko ne može odoljeti.
Sastojci:
300 g zobenih posija
3 čaše (oko 540 ml) jogurta
1 žlica meda
120 ml kokosovog ulja
25 g kakaa
2 žlice rogača
2 žličice sode bikarbone
Za glazuru:
100 g čokolade
1 dc slatkog vrhnja
Priprema: Kokosovo ulje otopiti i pomiješati s jogurtom i medom. Suhe sastojke dobro izmiješati i zatim dodati tekuću smjesu. Miješati mikserom 2 do 3 minute. Peći 20 minuta na 200 stupnjeva. Za to vrijeme pripremiti glazuru, odnosno ganache. Slatko vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade. Miješati dok se ne otopi. Da bi glazura bila sjajna možete dodati par kapi maslinovog ulja. Pečeni kolač malo ohladiti i preliti glazurom.