Mjesec plave ribe ušao je u svoju završnicu. Ovoga vikenda nas je put odveo u šarmantno naselje Kotor te u Hotel Esplanade u Crikvenici.
“Htjeli smo na ovaj način malo vratiti Crikveničane u Kotor, koji je inače nenaseljen. Neki od danas prisutnih nisu nikad bili ovdje te vjerujem da im je ovo bio doživljaj. Posebno kad smo ga uklopili u Mjesec plave ribe, uz dozu umjetnosti Marijana Mavrića, jazz nastup Damjana Grbca i kvarteta „Giipuja“ te naravno ponudu miješanih hladnih predjela od plave ribe.
Vjerujem da su svi vrlo zadovoljni što su došli upravo u Kotor.” – Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice
Dok su jedni uživali u degustaciji plave ribe, drugi su je odlučili slikati pod vodstvom crikveničkog umjetnika Marijana Mavrića.
Nakon Kotora, uputili smo se u restoran Hotela Esplanade, gdje nas je dočekala ekskluzivna večera od šest slijedova. Riblja jela bila su uparena s vinima, kroz čiju eno-gastro priču su nas provele sommelierke, ambasadorice Kvarner Wines.
“Turistička zajednica grada Crikvenice pokrenula je lijepu inicijativu Mjesec plave ribe. Večeras imamo priliku šest slijedova sljubiti uz šest hrvatskih vina, koja odlično prate plavu ribu i na taj način gostima upotpuniti pravi gastro doživljaj.” . – Ines Matić Matešković, sommelierka
Riblji meni činili su tartar od tune, carpaccio od sabljarke, specijaliteti od skuše, te crni njoki od sipe.
“Mala plava riba je ostala ista kao nekad te nas njezin okus vraća u djetinjstvo. Danas je nepravedno zanemarena te ju pokušavamo vratiti na sve moguće načine.” – Tomislav Car, chef restorana Hotela Esplanade
Manifestacije poput Mjeseca plave ribe pridonose produžetku uspješne turističke sezone u Crikvenici.
“Veliki sam obožavatelj riba, ali delicije koje se spremaju s plavom ribom su izvrsne. Produžili smo sezonu, velik je odaziv i interes, o čemu svjedoče brojne rezervacije u restoranima, koji su uključene u Mjesec plave ribe.” – Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice
Mjesec plave ribe traje do kraja rujna, te još uvijek nije kasno da isprobate jedan od menija koji su nam pripremili restorani s crikveničkog područja po popularnoj cijeni od 150 kn za tri slijeda jela. Napomenimo i kako nas 30. rujna u restoranu Burin, čeka ekskluzivna večera s uparivanjem hrane i vina, a čime će službeno biti i zatvoren ovogodišnji Mjesec plave ribe.
S veseljem očekujemo nove manifestacije koje nam pripremaju u Crikvenici.
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant