Zlatni grad, Grad stotinu tornjeva te jedan od najljepših i najposjećenijih europskih gradova, Prag je kulturno, povijesno i umjetničko središte koje ostavlja bez daha.
Šetnja njegovim starim ulicama, mostovi nad moćnom Vltavom, brojni muzeji i znamenitosti nikada nam neće dosaditi, a vraćat ćemo mu se i zbog jedne slastice koja nas je osvojila, trdelnika!
Glavni hit praške street food scene, trdelnik je punjeno rolano tijesto koje se mota na malene valjke (trdla) te se zatim peče i umače u razne umake i dodatke.
Neodoljivog mirisa cimeta i još finijeg okusa, trdelnik je sve popularniji specijalitet kojemu malo tko može odoljeti.
Mnogi smatraju da potječe iz Češke, ali njegovo je podrijetlo prilično nepoznato. Povjesničari ga povezuju s Rumunjskom, neki tvrde da je češka inačica mađarskog kurtoša, a i u Austriji postoje brojne varijante ove zanimljive slastice.
Najjednostavnija je verzija klasična, gdje se trdelnik posipa šećerom, ali varijante su brojne i svatko ga može obogatiti na svoj način.
Neki ga umaču u čokoladu i orašaste plodove, a najveći hedonisti često na vrh dodaju i šlag, grožđice, razne kreme i namaze.
I nas je oduševio!
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant