WineRi je međunarodna eno i gastro manifestacija u organizaciji Udruženja Kvarner Wines koja svake godine privlači sve veći broj hedonista i ljubitelja dobre kapljice i fine hrane, u što smo se uvjerili i ovog poslijepodneva na njenom svečanom otvorenju.
Exportdrvo ugostio je zainteresiranu i dobro raspoloženu publiku kojoj su predstavljena razna vina domaćih i stranih vinarija, uz bogatu degustaciju brojnih OPG proizvoda.
Na ovogodišnjem WineRi festivalu, 21. i 22. ožujka, predstavit će se preko 100 renomiranih vinarija s preko 600 etiketa vina i svi će moći kušati najbolja vina i upoznati vinare koji ih stvaraju s ljubavlju i tradicijom.
Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera: “Kroz ovakve manifestacije imamo mogućnost pokazati ono što Kvarner nudi, do kuda smo stigli i što zajedničkim snagama možemo. Kruna svega bit će iduće godine kada Kvarner postaje Europska regija gastronomije. Ovakvi vinski festivali gdje možemo ugostiti kolege i prijatelje iz Hrvatske i inozemstva iznimno su korisni i privlače goste na destinaciju van turističke sezone kada nam je to i najpotrebnije. Podržavamo ovaj festival i veselimo se budućima.”
Petar Škarpa, direktor TZG Rijeke: “Ovaj je festival od 2017. godine iznimno važna manifestacija za grad Rijeku, u cilju podizanja kvalitete vina i gastronomije na području grada napravila je puno i kroz sve radionice i zbivanja mnogi su se upoznali s nekim novim vinima i stavili ih u svoje ugostiteljske objekte.”
Nataša Puhelek Puština, načelnica sektora za stručno savjetovanje u prirodi: “Ovakve su manifestacije jako bitne, zato i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva sudjeluje na njima, prvenstveno zbog kontakata i povezivanja vinogradara i vinara. Nama je to važno kako bismo osluškivali njihove potrebe i izazove s kojima se susreću.”
Izlagači su svoja vina i proizvode predstavili iz različitih dijelova Hrvatske, ali i regije, što je dobra potvrda eno i gastro tradicije na ovim područjima.
Selma Seifert, vinarija Valenta: “Danas predstavljamo našu svježu Malvaziju, Sauvignon, Muškat i naš poznati motovunski Teran. Važno je sudjelovati, meni prvenstveno jer sam iz grada Rijeke i drago mi je da se osmu godinu za redom ovaj fstival održava u mome gradu te ponosna na sve.”
Ivana Gelo, vinarija Seletković: “Mi stižemo iz Moslavine i predstavljamo se sa Škrletom, našom autohtonom sortom i od izuzetne su nam važnosti ovakve izložbe jer se malo zna za našu sortu te nam je drago biti ovdje i otkriti nešto novo.”
Zoran Pantalon, Kraljevski vinogradi: “Iz Zadarske su županije došla samo tri vinara. Ovo je treća godina da smo u Rijeci, tržište je interesantno, ljudi su dobri. Vina se negdje moraju predstaviti i dobro je pokazati se.”
Jadranko Smokrović, Wine&Co: “Kao i uvijek, zadovoljni smo festivalom i surađujemo s WineRi od samih početaka, a danas smo prisutni s deset partnera.”
WineRi nije rezerviran samo za vina i danas se ovdje našla i bogata ponuda suhomesnatih proizvoda, čokolada, rakija i likera.
Borjan Suzić, Suza: “Ovo je najljepši event i jako mi je drago biti ovdje. Mi želimo promovirati naš pelinkovac Mali Zmaj, već štrukani pelin s narančom i limunom i naše posebne likere Fiuman i Fiumanku.”
Aleksandar Salević, konoba Feral: “Potrudili smo se promovirati gastronomiju Rijeke i Riječkog prstena, poput tipičnog kostrenskog jela lignja u šugu, grobničke palente kompirice i klasičnog bakalara na žlicu. Kolege su nam donijeli lokalne proizvode iz Kostrene, Kraljevice i Bakra te za svih ima ponešto.”
WineRi je mjesto okupljanja, druženja, kušanja i upoznavanja, ali i mjesto na kojem se uručuju nagrade najboljima te su dodijeljene šampionske diplome za najbolja vina u različitim kategorijama, Kvarner International Wine Trophy.
Bila je ovo idealna prilika i da upoznamo male tajne velikih majstora koji su s nama podijelili kako najbolje uživati u vinu i s kojim ga gastro specijalitetima kombinirati.
Jedva čekamo i sutrašnja događanja na ovoj posebnoj manifestaciji!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant