Volimo jesen i sve njezine plodove; jabuke, orasi, bundeve samo su neki od njih, u čijim delicijama jednostavno uživamo.
Ovoga puta vam donosimo recept za brzi kolač od jabuka, s potpisom influencerice Ive Horvat. Vjerujemo da će svatko od vas pronaći djelić slobodnog vremena i napraviti ovaj brzi i prefini kolač.
View this post on Instagram
Evo recepta!
BRZI KOLAČ OD JABUKA
Biskvit
313 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
2 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice pimenta
(ako imate Pumpkin Spice začin, tada možete staviti 3 žličice njega umjesto cimeta, muškatnog oraščića, đumbira i pimenta)
240 ml ulja
200 g šećera
100 g smeđeg šećera
100 g pekmeza (šljiva, kruška, marelica…)
4 jaja, sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije
360 g oguljenih nasjeckanih jabuka (oko 2-3 velike jabuke)
Po želji: glazura od smeđeg šećera
56 g maslaca
200 g smeđeg šećera
120 ml vrhnja za kuhanje
prstohvat soli
60 g prosijanog mljevenog šećera
Zagrijte pećnicu na 180°C i namastite tepsiju (20x30cm cca). U velikoj posudi umutite suhe i mokre sastojke i miksajte dok se ne sjedine. Umiješajte nasjeckane jabuke dok se ne sjedine. Pecite 45–50 minuta. Otprilike nakon 30 minuta labavo namjestite aluminijsku foliju kako biste spriječili pretjerano tamnjenje. Kolač je gotov kada čačkalica ubodena u sredinu izađe čista. Ostavite da se ohladi.
Glazura:
Pomiješajte maslac, smeđi šećer, vrhnje i prstohvat soli na srednjoj vatri. Neprestano miješajte dok se maslac ne otopi, a zatim prestanite miješati i pustite da smjesa brzo prokuha. Prokuhajte 1 minutu. Maknite s vatre i umiješajte mljeveni šećer. Ostavite glazuru da se ohladi i malo zgusne najmanje 20 minuta. Žlicom prelijte glazuru preko kolača.
Autor: Extravagant
Foto: Instagram