Općina Čavle već nam je jednom pokazala svu svoju raznolikost i ljepotu i zato smo joj se vrlo rado vratili. A sve kako bismo vam još jednom dokazali da je doma najljepše.
Ovoga puta posjetili smo tri zanimljiva mjesta, koja nikako ne smijete propustiti ukoliko se nađete na području Grobinštine, koja je prema riječima načelnice Ivane Cvitan Polić, poznata po ljudima koje vole pojesti, popiti i zabaviti se.
Prva stanica nam je bila frankopanski kaštel u gradu Grobniku, koji odnedavno ima obnovljenu sjevernu i južnu kulu.
Ondje su nas dočekali noviteti: nedavno je otvoren centar za posjetitelje „Putovima Frankopana“, jedan od 8 interpretacijskih centara na kulturno-turističkoj ruti. Tema centra su bitke s Osmanlijama, s obzirom da se velik broj borbi odvijao upravo na Grobničkom polju. Ovdje možete digitalnim putem doznati na kojim područjima su obitavali Frankopani, ali i Zrinski.
Uz zanimljiv povijesni dio, posebno nas je oduševio modni dio centra gdje su izložene kreacije s motivima Frankopana, koje potpisuje dizajner Juraj Zigman.
Uz kaštel nalazi se crkva sv. Filipa i Jakova, ispred koje puca pogled na cijeli Kvarner ali skriva i neke zanimljvosti. Riječ je o najstarijoj crkvi na području Grobinštine te se originalno crkveno zvono, koje je ujedno i najstarije hrvatsko zvono, čuva u zagrebačkom muzeju.
Put nas je potom odveo do sirane Frankulin, gdje nam je „meštrica od sira“ otkrila u čemu je posebnost grobničkog kravljeg sira. Uz spomenuti kravlji sir, ovdje pripremaju i cheddar, skutu i škripavac. Doznali smo kako za dobivanje grobničkog slanog sira treba proći minimalno šest mjeseci od proizvodnje do prodaje. Odlična vijest je da će uskoro biti otvorena i kušaona, gdje će se svi ljubitelji sira moći uvjeriti u izvrsnost upravo ovog grobničkog.
Zatim smo bili na na automotodromu Grobnik. Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih i najatraktivnijih staza u Europi. Duga je 4 kilometra, ima 18 zavoja te je tehnički izuzetno zahtjevna.
Ondje se mogu vršiti treninzi i testiranja, kako motora tako i automobila. Doznali smo da se idući mjesec održava Alpe Adria utrka, Svjetsko prvenstvo motora s prikolicama, a u rujnu kao „kruna“ natjecateljske sezone vraća „Nascar GP of Croatia“.
Za kraj vas vodimo na jedno divno gastro mjesto; pub&beer„Das ist Walter“. Uz bogat izbor piva, u ponudi lokala su i razni bifteci, ali i riblja jela. Ovdje bazu svakog jela čini grobnički sir i/ili „palenta kompirica“.
Probali smo carpaccio od bifteka, biftek u umaku od grobničkoga sira, bifter rolicu s rukolom i grobničkim sirom te jakobove kapice s grobničkim sirom i maslinovim uljem.
Uz ukusnu hranu i grobničke specijalitete završili smo grobničku avanturu s potvrdom da je doma najljepše!
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant