Uskrs je vrijeme mira i druženja s našima najbližima. Također, vrijeme je kada se prisjećamo raznih trenutaka i dijelimo ih uz smijeh i posebnu atmosferu.
Jedna od tradicija Uskrsa je i okupljanje oko blagovaonskog stola i pripremanje raznih slanih i slatkih jela u kojima uživa cijela obitelj.
Brojni su specijaliteti posebno omiljeni u ovo doba, a mi smo odabrali pet svima dragih jela koje su domaći gastro blogeri pripremili na svoj način.
Rolada od piletine, šunke, špinata i jaja (O slanom i slatkom)
Sastojci (za 6-8 osoba):
800 g Međimursko pile odrezaka pilećeg filea
400 g mladog špinata
1 režanj češnjaka
malo muškatnog oraščića
150 g tanko rezane kuhane šunke
4 jaja
100 g ribanog sira grana padano
sol, papar
3-4 žlice maslinova ulja
1 žlica svježeg začinskog bilja (ružmarin, timijan, kadulja)
Priprema:
Zakuhajte vodu, ubacite mladi, oprani špinat i blanširajte ga 5-6 minuta. Ocijedite pa ga ubacite u dobro zagrijanu tavu u koju ste dodali 2 žlice maslinova ulja i sotirajte ga koju minutu, potom dodajte protisnuti češnjak, malo papra i soli te malo muškatnog oraščića i sve zajedno sotirajte još koju minutu.
Ohladite pa umiješajte par žlica ribanog sira grana padano (ostalo ostavite za kasnije).
U kipuću vodu ubacite jaja i kuhajte ih 10 minuta. Ohladite i ogulite.
Odreske pilećih prsa dobro istucite batom za meso, malo ih posolite pa ih složite na komad prozirne folije jedne do drugih, i to tako da se djelomično preklapaju.
Preko njih stavite tanko rezanu šunku, na šunku nanesite pripremljeni špinat, ali ne do kraja, ostavite barem 8 cm do ruba. Na špinat stavite preostali sir, pa jedno 7-8 cm od ruba na sir složite jaja (jedno do drugoga).
Uz pomoć folije čvrsto zarolajte (krenite od dijela s jajima pa sve prema kraju na kojem nema špinata). Prebacite na papir za pečenje koji ste pokapali maslinovih uljem i sjeckanim začinskim biljem pa čvrsto omotajte u papir i špagom zatvorite krajeve (dobit ćete oblik velikog bombona).
Stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta. Potom izvadite meso iz papira, okrenite grijač na grill, pojačajte temperaturu na 200°C i dodatno zapecite 10-15 minuta, odnosno dok rolada ne dobije lijepu zlatnu boju.
Pečeno ohladite barem 15 minuta pa narežite i poslužite uz sezonsku salatu i pire od krumpira ili celera.
Uskrsna peciva – gnijezda (Domaćica)
Sastojci:
Sastojci za tijesto
- 400ml toplog mlijeka
- 500g glatkog brašna
- 3žlice šećera
- 1žličica soli
- 1vrećica suhog kvasca
- 50ml ulja
Dodatno:
- 1jaje za premazivanje
- po želji: šećerne perle ili listići badema
- oko 10tvrdo kuhanih jaja
Priprema:
Mlijeko malo zagrijte da bude toplo.
Sve sastojke skupa s toplim mlijekom stavite u posudu i zamijesite glatko, mekše tijesto.
Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Uzdiglo tijesto malo pobrašnite, premijesite pa ga razdijelite na otprilike 20-ak kuglica.
Svaku kuglicu rastanjite u valjak.
Uzmite po dva valjka od kojih složite gnijezdo kao na slikama pa ga premjestite u tepsiju obloženu masnim papriom za pečenje.
U sredinu svakog gnijezda umetnite kuhano jaje koje može biti obojano, a i ne mora. Malo još rukama lijepo oblikujte i ostavite na toplom da se diže još otprilike pola sata dok vi zagrijete pećnicu.
Pećnicu stavite da se grije na 180°C.
Gnijezda tek prije samog pečenja premažite umućenim jajetom (mažite samo tijesto ne kuhana jaja) i po želji pospite šećernim perlama ili listićima badema.
Gnijezda skupa s jajima stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice, negdje će biti gotova već za 20 minuta, u nekoj će možda trebati duže.
Zarolani kruh sa šunkom (slavonka.hr)
Sastojci:
350g glatkog brašna
200ml mlake vode
1 žličica soli
7g (žličica) kvasca
Pola žličice šećera
500g Ravlić classic šunke narezane na fete
3 mlada luka – samo zeleni dio
1 jaje za premaz
Priprema:
Za početak kalup za kruh premažite maslacem.
U posudu stavite brašno, vodu, sol, kvasac te šećer i umijesite tijesto. Mijesite dok ne postane kompaktno – 3-5 minuta će biti dovoljno.
Tijesto razvaljajte na dimenzije od 24x40cm
Prvo rasporedite nasjeckani mladi luk i lagano ga utisnite u tijesto.
Fete šunke rasporedite po cijeloj površini.
Rolanje:
Prvo rubove zavrnite prema unutra – rubove sa dulje strane. To radimo kako bismo dobili lijep kraj kruha.
A onda čvrsto zarolajte u roladu. Roladu rolate od kraće strane tako da na kraju dobijete štrucu dužine 24cm, nikako po duljoj strani.
Smjestite štrucu u kalup za kruh pa pokrijte krpom i pustite da se diže 1h na toplom.
Pecite na 180 stupnjeva , 35 minuta.
Izvadite iz kalupa i pustite da se prohladi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Proljetna salata s mladim krumpirom i svježim hrenom (Foodoris)
Sastojci za vegansku majonezu:
* 1/4 šalice sojinog mlijeka (nezašećerenog)
* 1/2 šalice suncokretovog ili maslinovog ulja
* 1 žličica senfa
* 1 žličica jabučnog ili vinskog octa
* sol, papar
* sok pola limuna
Sastojci za salatu:
* 450 g mladog krumpira
* veganska majoneza iz recepta gore
* 1/2 šalice sojinog jogurta, grčki tip
* 1 žlica kopra (najbolje svježeg)
* 2-3 žlice svježe ribanog hrena (dodajte više ili manje, ovisno koliko volite intenzitet hrena)
* 4 rotkvice
* 2 mlada luka
* dvije šake salate (matovilac, riga i/ili maslačak)
Priprema:
Skuhati krumpir.
U posudu manju blendera ili štapnog miksera dodati sve sastojke za majonezu i kratko izmiksati dok se ne napravi majoneza.
Pomiješati majonezu s jogurtom, koprom i hrenom. Začiniti dodatno octom, soli i paprom po potrebi.
Servirati u zdjeli sve sastojke, pomiješati ih sa umakom i servirati odmah.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Uskršnja pletenica (Tirkizna)
Sastojci:
- 350 g brašna
- 80 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 10 g svježeg kvasca
- 3 jaja
- 150 g maslaca sobne temperature
- 50 ml toplog mlijeka
- prstohvat soli
- korica jednog limuna
Premaz
- 1 žumanjak
- malo mlijeka
- granule šećera
Priprema:
Izmrvite kvasac u 50 ml toplog mlijeka te dodajte malo šećera i brašna (koje ste oduzeli od ukupne količine brašna i šećera). Pustite 10 minuta da se uzdigne.
Pomiješajte brašno s ostatkom šećera,vanilin šećerom, koricom limuna i jajima. Dodajte uzdignuti kvasac i sve pomiješajte. Na kraju dodavajte komad po komad maslaca i miksajte s nastavkom za tijesta 10-tak minuta. Prekrijte prozirnom folijom i pustite 1 sat na toplom da se diže.
Prebacite tijesto na pobrašnjelu radnu površinu i podijelite na tri jednaka dijela. Svaku lopticu razvaljajte i zamotajte u valjak (tako da dobijete 3 trake). Prebacite trake na masni papir. Krajeve traka spojite pri vrhu i ispletite pletenicu. Premažite žumanjkom kojeg ste umutili s malo mlijeka. Pospite granulama šećera (ukoliko ih imate). I bez šećera će biti predivne. Prebacite masni papir s pletenicom na pleh u kojem ćete je peći. Pustite da se tijesto diže još 30 minuta.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite pletenicu oko 25 minuta. Odnosno dok lijepo ne porumene.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Instagram, blog