Ri gastro i riječki ugostitelji organiziraju posebno izdanje manifestacije, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive i djeluju u našem kraju, a ujedno uvod u Porto Etno festival svjetske glazbe i gastronomije. Programski pravac pod nazivom Kuhinja različitosti na najbolji način utjelovljuje Luku različitosti, slogan kojim Rijeka 2020. godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, te pridonosi poticanju solidarnosti i njegovanju tolerancije.
Tom multikulturalnom duhu pridružuju se i riječki ugostitelji, koji Vas pozivaju na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa, koji će početkom rujna začiniti naš grad.
Dobrodošli na Ri gastro Porto Etno!
Od pon. 02.09. do ned. 08.09. Riječki ugostitelji u svojim objektima pripremaju jela po autohtonim recepturama naših sugrađana, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta.
Petak 06.09. Nacionalne manjine kuhaju
Trg 128. brigade HV, od 18 do 21 sat – ulaz slobodan
* Nacionalne manjine pripremaju svoja tradicionalna jela
* Proglašenje dobitnika Natječaja za najbolji zaboravljeni kuharski recept, u 19:30 sati (žiri: chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić)
Subota 07.09. Nacionalne manjine kuhaju
Trg 128. brigade HV, od 12 do 17 sati – ulaz slobodan
* Nacionalne manjine pripremaju svoja tradicionalna jela
Subota 07.09. Program za djecu
Osnovna škola – Scuola elementare Dolac, Dolac 12, od 12 do 17 sati – ulaz slobodan
* Radionica izrade poznatog kolača rigojanči i čitanje priče Rigo Janči
* Nastup dječjih zborova Minicantanti s pjesmama na tematiku hrane
Nedjelja 08.09. POP UP gastro, glazba i cirkus
Centralna tržnica, Kazališni park od 10 do 14 sati – ulaz slobodan
* Kuha chefica Srđana Jevtić
* Sviraju JeboTon ansambl i EtnoRom
* Cirkus/ulični performans Cirkorama
Popis ugostitelja i kuhinja
A la carte restoran Kamov – Mađarska 
Hotel Bonavia Plava Laguna
pon-ned 11-23 h
Dolac 4
051 357 817
bonavia.hr
Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu – Slovenija
pon-sub 11-00 h
Koblerov trg bb
051 563 563
mnzt.hr
Bistro Placa 51 – Hercegovina
pon-sub 09-23 h (kuhinja 10-22 h)
Riva Boduli 3a
051/546 454
fb/placa51
Bistro – Restoran Lovorka –Makedonija
pon-ned 12- 00 h (kuhinja do 23 h)
Rujevica 6
051 260 244
www.grill-lovorka.hr
Bistro Mornar – Albanija
pon-ned 08-23 h
Riva boduli 5b
051 312 222
fb/bistromornar
Restaurant Molo longo – Španjolska 
pon–sub 10–23 h
Riječki lukobran 1
051 301 917
www.mololongo.hr
Bistro Conca D’oro – Indija 
pon-čet 11-00 h pet-sub 11-02 h
Kružna ulica 12
051 213 782
fb/concadorori
Brasserie As – Afrika 
ned-čet 06-01 h, pet-sub 06-01 h
Trg Republike Hrvatske 2
051 212 148
ugostiteljstvo-as.com
Restoran Peking – Kina
pon-ned 11–00 h
Bože Milanovića 18
051 513 034
www.pekingrestaurant.fullbusiness.com
TAIYO Sushi Restaurant – Japan 
pon-čet 11:30 – 23:30 h, pet 11:30 – 00, sub 12 – 00, ned 12 – 23
Verdijeva ulica 19a
051 550 406
www.taiyo.com.hr
Restoran hotela Continental – kuhinja kroz povijest
pon-ned 12–22
Šetalište A. K. Miošića 1,
051 440 009, 091 121 1610
jadran-hoteli.hr
Café Dante – mađarske slastice 
Hotel Bonavia Plava Laguna
pon-sub 7-21 h
Dolac 4
051 357 950
bonavia.hr
 
Rica Gluten Free– bosanske slastice 
pon-sub 7-22 h, ned 8-14 h
Verdijeva 3b
051 374 593
rica.hr
Program Porto Etno festivala svjetske glazbe i gastronomije na rijeka2020.eu
Ponuda jela
A la carte restoran Kamov – Mađarska 
* Hladne punjene paprike sa sirom i šunkom
poslužene sa svježom rajčicom
* Mađarska gulaš juha
* Tokany od puretine s rižom
* Perkelt a la čarda s bijelim rezancima
* Goveđi odrezak u umaku od paprike i pancete
* Rigojanči
* Esterhazy torta
Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu – Slovenija
* Gobova juha / Juha od gljiva
* Goveji zrezek v čebulno omako / Goveđi odrezak u umaku od luka
Idrijski žlikrofi / Knedlice s nadjevom od krumpira
– tradicionalno slovensko jelo
* Blejska grmada – tradicionalni slovenski kolač od biskvita, kreme i voća
* Ponuda vrhunskih slovenskih vina
Bistro Placa 51 – Hercegovina
Tradicionalna hercegovačka jela priprema chef Ivan Tomašević
* Hercegovačka kalja
* Lešo kozletina
* Pečena janjetina
* Uzljevača
* Dodatna dnevna jela ovisno o ponudi tržnice
* Ponuda vrhunskih hercegovačkih vina
Restaurant Molo longo – Španjolska 
Porto-Etno menu za 2 osobe:
* Piće dobrodošlice
* Gazpacho ( španjolska hladna juha )
* Paella ( riža, morski plodovi, biftek, kurkuma)
* Sangria (voćna salata s vinom)
Bistro Conca D’oro – Indija 
Autentična indijska jela pripremaju Dileep & Harishi
* Malai kofta (okruglice od povrća u umaku)
* Chole – curry slanutak (slanutak, luk, rajčica, češnjak, pasta od đumbira)
* Samosa (piletina ili povrće)
* Kadai piletina (piletina, luk, rajčica, češnjak, pasta od đumbira)
Restoran Peking – Kina
* Ponuda kineskih jela iz dnevne karte
Restoran hotela Continental – kroz povijest
Porto-Etno menu: Kuhinja hotela Continental kroz stoljeća
* Riblji carpaccio (Italija)
* Domaće krčke šurlice s janjećim žgvancetom
i salatom iz noninog vrta (Hrvatsko primorje)
* Rigojanči (Mađarska)
Sacher torta (Austrija)
Café Dante – mađarske slastice 
* Rigojanči
* Esterhazy torta
Rica Gluten Free – bosanske slastice (bez glutena)
* Pita sirnica
* Pita krumpiruša
* Baklava
* Tufahije
Autor i foto: Press