Dolazak prave jeseni nikad nije bio slađi. Posebno kad je riječ o slatkom kolaču.
KoloOvoga puta donosimo vam recept za najsočniji kolač od čokolade i kestena, s potpisom splitske food influencerice @tonkarecirucak.
Svi ljubitelji kestena, ujedinite se! Vjerujemo da će vam se ovaj desert svidjeti, baš kao i nama!
View this post on Instagram
SASTOJCI (kalup promjera 24 cm):
– 4 jaja (sobne temperature)
– 125 ml ulja
– 125 g tamne čokolade
– 4 žlice šećera
– prstohvat soli
– 500 g mascarponea
– 500 g kestena
– 2 žlice šećera u prahu
– 400 ml vrhnja za šlag
– 4 pune žlice Nutelle
– 3 žlice ruma
– oko 50 g čokoladnih kapljica
– oko 50 g čokolade za ukras
PRIPREMA:
Prvo pripremite kesten pire. Kesten zarežite, potopite u vodu, pa zagrijte do vrenja. Posušite, smjestite na masni papir pa pecite u pećnici oko 20 minuta na 200 stupnjeva.
Pečene kestene pokrijte krpom, pa ih ogulite i usitnite u blenderu.
Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite uz prstohvat soli u čvrsti snijeg. Čokoladu usitnite i pomiješajte s uljem, pa otopite i malo prohladite. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s uljem. Špatulom lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Pecite na 175 stupnjeva, 20-25 minuta (ne duže jer će biskvit biti suh). Ohladite biskvit prije slaganja krema. Možda se stvori korica, pa je samo lagano uklonite.
Za donju kremu od kestena, izmiksajte pire od kestena, šećer u prahu, rum, mascarpone (pola količine, 250 g) i vrhnje za šlag (pola količine, 200 ml). Na kraju umiješajte čokoladne kapljice. Ravnomjerno rasporedite po biskvitu.
Za gornju kremu izmiksajte mascarpone, Nutellu i vrhnje za šlag. Ravnomjerno rasporedite po kremi od kestena.
Ohladite u frižideru barem 4-5 sati, pa izvadite iz kalupa i pospite ribanom čokoladom.
Dobar tek!
Autor: Extravagant
Foto: Instagram