Nedjelja je savršen dan za obitelj, pogotovo ako ju želite razveseliti s najdražim jelom. Ipak, ponekad poželimo uvesti promjenu u našu kuhinju, koristeći zdrave namirnice uz dašak inspiracije naših kreativnih food influencera; od krepke juhe preko meksičkih rolica do pripreme ribe uz zanimljive umake.
Ukoliko ne znate što kuhati danas za ručak, donosimo vam top ideje koje će zadovoljiti svačije nepce!
1. LIČKA JUHA
Sastojci:
800 g junetine ili teletine
1 veći luk
2 mrkve
3-4 krumpira
260 g graška
250 ml Passate
2 – 3 češnja češnjaka
1-2 lovorova lista
svježi peršin i vlasac za posluživanje
sol i papar
velika žlica svinjske masti
voda
Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte svinjsku mast na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i postane zlatnožut.
2. Dodajte narezanu mrkvu i pirjajte još nekoliko minuta dok mrkva malo omekša.
3. Dodajte meso narezano na komade te ga pirjajte dok ne dobije lijepu smeđu boju.
4. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga popirjajte, samo dok ne zamiriše.
5. Zalijte sve vodom, dodajte Podravka Passatu i lovorov list, pa pustite da prokuha. Smanjite vatru i kuhajte oko 1-1.5 sat dok meso ne omekša.
6. Kada je meso mekano, dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok krumpir ne omekša, još otprilike 20 minuta.
7. Pred sam kraj dodajte Podravka grašak i kuhajte još par minuta da se grašak zagrije.
8. Posolite i popaprite po ukusu, te prije posluživanja pospite juhu svježim peršinom i vlascem.
View this post on Instagram
2. MEKSIČKE ROLICE OD DIZANOG TIJESTA
Tijesto:
600 g glatkog brašna
40 g šećera
20 g soli
300 g mlijeka (sobne temperature)
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje
105 g maslaca
Fil:
500g mljevene junetine
2 paprike (zelena i crvena)
Mala konzerva crvenog graha
Mala konzerva kukuruza
Začin za Chilli con Carne
Naribani sir (chedar i gouda)
Pire od paradajza
Premaz:
Vrhnje za kuhanje
Naribani sir (chedar i gouda)
Aktivirajte kvasac s malo mlijeka i šećera (uzmite od gore navedenih mjera). Umijesite tijesto i polako dodavajte maslac, mijesite mikserom tridesetak minuta. Miksa se duže da se oslobodi gluten kako bi rolice bile što mekše. Stavite u frižider na najmanje 1 sat. Na maslinovom ulju prodinstajte paprike, dodajte junetinu te začinite sa soli i začinima po želji. Kad je meso lijepo dobilo boju dodajte pire od paradajza, grah i kukuruz. Još malo prodinstajte i pustite da se skroz ohladi (važno da vam se tijesto ne “raskvasi” od vrućine). Izrežite na debljinu otprilike 2 cm, stavite u pleh (koristite pek papir) i pustite još 1 sat da se diže. Rolice pecite na 180° 20-25 minuta. Kad su skoro pečene prelijte vrhnjem za kuhanjem i ostatkom sira. Još malo zapecite…. i naravno, uživajte 🙂
View this post on Instagram
3. NOODLESI S PILETINOM I TERIYAKI UMAKOM
Sastojci:
-višak kuhane piletine iz juhe
– teriyaki umak
– brokula (po želji)
– noodlesi
– salata (po želji)
Priprema:
Ako ne znaš što bi s dosadnom kuhanom piletinom, ugrij tavu, stavi u nju narezana kuhana pileća prsa, zalij teriyaki umakom, kratko zapeci i promiješaj s noodlesima.
Serviraj uz salatu ili uz meso u tavu ubaci i malo brokule.
View this post on Instagram
4. OSLIĆ I BATAT U UMAKU OD RAJČICE S TRI VRSTE PAPRIKA
Sastojci:
Za pečeni batat:
1 veći batat Vrtovi Hrvatske ili 2 manja
1 žličica mljevenog kardamoma
1 žličica mljevenog kumina
1 žlica javorovog sirupa
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
Za stew
2 žlice maslinovog ulja
4 komada S-BUDGET oslića bez glave (odmrznuti i očistiti od kosti)
Pola luka
1 češanj češnjaka
1.5 kom S-BUDGET paprike u tri boje (pola od svake)
Pola žličice suhog chilija
1 konzerva S-BUDGET pelata
3-4 S-BUDGET sušenih rajčica u ulju
1 žličica mljevenog kardamoma
1 žličica mljevenog kumina
Korica jedne limete
Sol po želji
Svježi kopar (ili peršin)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 210 C s ventilacijom.
Prvo pripremite batat za pečenje: operite ga i očetkajte, (nemojte guliti koru), narežite ga na deblje ploške (oko 1.5 cm) i onda na polovice.
Stavite batat u zdjelu, začinite i promiješajte: maslinovo ulje, javorov sirup, kardamom, kumin i sol.
Pripremite pleh s papirom za pečenje i posložite batat. Stavite ga peći oko 20-ak minuta (povremeno provjerite da vam ne izgori previše).
Za to vrijeme pripremajte oslić.
Oslić ste odmrznuli, maknuli kost i prepolovili na pola. Malo ga posolite.
Na srednje vruću tavu stavite oslića i prepecite kratko s obje strane. Izvadite ga iz tave pa stavite na tanjur.
Na vruću tavu stavite maslinovo ulje pa na to nasjeckan luk, kad se luk malo zacakli dodajte sitno nasjeckan češnjak i chili. Potom dodajte papriku narezanu na kockice. Neka se tako pirja otprilike 7 minuta (dok paprika malo ne omekša). Tada dodajte pelate. Neka malo omekšaju pa dodajte kardamom, kumin, koricu limete i nakon toga 3-4 narezane sušene rajčice. Posolite po želji.
Na kraju dodajte oslić i batat i neka se sve još kratko poveže
View this post on Instagram
5. PUNJENE PUREĆE ROLICE
Sastojci (za 2-4 osobe):
480 g Veggie Love Skandinavija mješavine povrća (slobodno stavite i dva pakiranja)
4 velika pureća odreska (800 g)
100 g ricotte
2 žličice pesta od bosiljka
malo mljevenih pistacija (po želji)
75 ml bijelog suhog vina
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema:
Ricottu izmiješajte s pestom od bosiljka. Pureće odreske posolite i popaprite, dodajte tanko rezanu kuhanu šunku, premažite začinjenom ricottom, dodajte dva prstohvata mljevenih pistacija (po želji), čvrsto zarolajte i učvrstite čačaklicom ili iglicom za meso.
Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje, ubacite rolice i popecite ih sa svih strana do zlatne boje. Posolite ih i popaprite. Podlijte vinom, prokuhajte par minuta i kad se reducira tekućina ubacite začinjenu mješavinu povrća u posudu, rasporedite po cijeloj posudi pa stavite u zagrijanu pećnicu na 180 C i pecite 20-25 minuta. Zadnjih 5 minuta okrenite na grill grijač i zapecite.
View this post on Instagram
Dobar tek vam želimo!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Instagram