Prohladni jesenski dani idealni su za jela s plodovima jeseni. Ovoga puta “za oko” nam je zapeo recept za rižoto od butternut tikve, food influencerice Renate Sladović (IG: @foodformood_r).
View this post on Instagram
U nastavku Vam donosimo sve detalje pripreme!
RIŽOTO OD BUTTERNUT TIKVE
Sastojci:
* 1 crveni luk (srednje veličline)
* 1 režanj češnjaka
* 300 g riže
* 70 ml suhog bijelog vina
* 350 g butternut tikve
* 1,5 l povrtnog temeljca
* 15 g maslaca (dodati pred kraj kuhanja)
* 20 g parmezana
* malo maslinovog ulja
* malo papra i soli
Priprema:
1. Narežite bundevu, pola navedene količine na manje kockice (ovaj dio se kuha sa rižom), a drugi dio na veče kockice i stavite peči u pečnicu dok ne omekša nekih 20 minuta na 200 stupnjeva. Pečenu tikvu pustite da se malo ohladi pa ju pomoću štapnog miksera ili sjeckalice pretvorite u pire.
2. Sada stavite dinstati nasjeckani luk i češnjak. Zatim dodajte pola bundeve koju ste izrezali na male kockice i kratko pecite sa lukom. Potom dodajte rižu i kratko popržite. Ulijte bijelo vino i pustite da ispari miješajući.
3. Zalijte s 2 dcl temeljca. Povremeno promiješajte i kuhajte dok riža ne upije temeljac. Temeljec postepeno doljevajte.
4. Dodajte začine i preostali temeljac pa kuhajte rižu do željene tvrdoće.
5. U kuhanu rižu dodajte maslac. Dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo u kremasti rižoto. Na kraju umiješajte pire od bundeve.
6. Poslužiti rižoto posipan naribanim parmezaom i peršinom.
Dobar tek!
Autor: Extravagant
Foto: Instagram